Ο Χέιγκελ απάντησε περί τον Μπέργκνταλ

Ο Χέιγκελ απάντησε περί τον Μπέργκνταλ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΣΤΑΝΤΣΑ. Ομόφωνη χαρακτήρισε χθες την απόφαση για ανταλλαγή του λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ έναντι πέντε ανώτατων στελεχών των Ταλιμπάν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις των Ρεπουμπλικανών, που χαρακτηρίζουν προδότη και λιποτάκτη τον απελευθερωθέντα.

«Κρίναμε –βάσει των πληροφοριών στη διάθεσή μας– ότι η ζωή και η υγεία του βρίσκονταν σε κίνδυνο. Η άποψη αυτή ήταν μάλιστα ομόφωνη», είπε ο κ. Χέιγκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες από τη Ρουμανία στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Ο Μπέργκνταλ παραδόθηκε το Σάββατο από τους Ταλιμπάν δεσμοφύλακές του, ύστερα από πέντε χρόνια κράτησης στο Αφγανιστάν. Οι επικριτές της ανταλλαγής του επισημαίνουν πως ο Μπέργκνταλ λιποτάκτησε και επιδίωξε να έλθει σε επαφή με τους Ταλιμπάν. Την οργή τους εξέφρασαν μέλη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον για την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να μην τους ενημερώσει εκ των προτέρων για την ανταλλαγή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, την απόφαση για ανταλλαγή του αιχμαλώτου έλαβαν από κοινού ο πρόεδρος, ο υπουργός Εξωτερικών, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, ο επικεφαλής της CIA και ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο 28χρονος Μπέργκνταλ αναρρώνει στο ιατρικό κέντρο του αμερικανικού στρατού στο Λάντστουλ της Γερμανίας. Σε χθεσινές του δηλώσεις, αξιωματούχος του Πενταγώνου διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου, που θέλουν τον αμερικανικό στρατό να κινείται δικαστικά εναντίον του Μπέργκνταλ. «Υστερα από όσα πέρασε, δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόθεση για άσκηση διώξεων εναντίον του λοχία Μπέργκνταλ», ανέφερε στέλεχος του Πενταγώνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT