Ταραχές στο Καράτσι μετά τη σύλληψη Χουσέιν στο Λονδίνο

Ταραχές στο Καράτσι μετά τη σύλληψη Χουσέιν στο Λονδίνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΤΣΙ. Σοβαρές ταραχές έχει προκαλέσει στη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, το Καράτσι, η σύλληψη του Αλτάφ Χουσέιν, του 60χρονου πολιτικού ηγέτη της περιοχής, από την αστυνομία του Λονδίνου την Τρίτη, με κατηγορίες ξεπλύματος παράνομων κεφαλαίων.

Ο 60χρονος πολιτικός και ιδρυτής του κόμματος MQM, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ της εθνότητας των Μοχατζίρ (μουσουλμάνοι πρόσφυγες από την Ινδία το 1947), που πλειοψηφούν στην πακιστανική μεγαλούπολη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι επικριτές του Χουσέιν, όμως, τον κατηγορούν για την επιβολή διεφθαρμένου πολιτικού μηχανισμού, που θυμίζει περισσότερο μαφιόζικη συμμορία.

Στη χθεσινή διαδήλωση, που πραγματοποίησαν οπαδοί του Χουσέιν, οι κεντρικοί δρόμοι του Καράτσι παρέλυσαν από τις δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών. Το πάθος των διαδηλωτών ήταν τέτοιο, που πολλοί από αυτούς επέλεξαν να αυτοτραυματισθούν, με τομές στα μπράτσα τους, σε μία επίδειξη σεβασμού και αγάπης προς τον κρατούμενο ηγέτη.

Το MQM ιδρύθηκε από τον Χουσέιν το 1984, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση της κοινότητας των Μοχατζίρ. Τα μέλη της εθνότητας αυτής κατοικούν ως επί το πλείστον στις πόλεις της επαρχίας Σιντ και κυρίως στο Καράτσι, όπου πλειοψηφούν.

«Η ρητορική τους υποστηρίζει ότι πάλεψαν, θυσίασαν τα πάντα για να έρθουν στο Πακιστάν και γι’ αυτό έχουν δικαιώματα. Πιστεύουν ότι η μετοίκησή τους δικαιολόγησε τη δημιουργία του κράτους του Πακιστάν», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λαχώρης, Νίντα Κιρμάνι.

Παρά τις αρχικές επιτυχίες του MQM υπέρ των δικαιωμάτων των Μοχατζίρ, οι πράξεις πολιτικής βίας στο Καράτσι οδήγησαν τον στρατό σε μεγάλη επιχείρηση «ειρήνευσης» το 1992. Ο Χουσέιν εγκατέλειψε τότε το Πακιστάν, για να καταφύγει στη Βρετανία, από όπου επικοινωνούσε με το Καράτσι, χαράσσοντας πολιτική γραμμή.

Η αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας είχε πραγματοποιήσει έρευνα στην οικία του Χουσέιν, πριν από τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο της διερεύνησης της δολοφονίας του συνιδρυτή του MQM, Ιμράν Φαρούκ. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες κατά του Χουσέιν για διασπορά εμπρηστικών πολιτικών μηνυμάτων, η βρετανική κυβέρνηση του προσέφερε διαβατήριο το 2002, κυρίως χάρη στην αντίθεσή του με το εξτρεμιστικό Ισλάμ και τους Πακιστανούς Ταλιμπάν.

To 2001, ο Χουσέιν είχε αλληλογραφήσει με τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, προσφέροντας τις υπηρεσίες του κατά της Αλ Κάιντα, ζητώντας σε αντάλλαγμα την κατάργηση της διαβόητης πακιστανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας, ISI.

Μετά τη σύλληψή του, ο Χουσέιν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στους οπαδούς του, η οποία μοιάζει να είχε απήχηση. Σύμφωνα με ειδικούς, το MQM αντιμετωπίζει το φάσμα της υποχώρησης της επιρροής του, λόγω της μετακίνησης μεγάλου αριθμού εσωτερικών μεταναστών στο Καράτσι, που προέρχονται από τον Βορρά της χώρας και την πλειοψηφική εθνότητα των Παστούν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT