Το ποδόσφαιρο σκόραρε 19,9 δισ. ευρώ

Το ποδόσφαιρο σκόραρε 19,9 δισ. ευρώ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 5% παρουσίασαν τα έσοδα των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων το 2013 σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte, αγγίζοντας τα 9,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα συνολικά έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου έφτασαν τα 19,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 2%.

Η Premier League παραμένει, με σημαντική διαφορά, παγκόσμια ηγέτις βάσει εσόδων που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης των εσόδων προέρχεται από Μάντσεστερ και Λίβερπουλ. Τα έσοδα της Premier League προβλέπεται να ανέλθουν στα 4 δισ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο, δηλαδή πιο ψηλά από τα έσοδα που προβλέπονται για τη La Liga και τη Seria A μαζί.

Ενα ακόμη εντυπωσιακό έτος βρήκε την Bundesliga να εδραιώνει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη και να ξεπερνά τα 2 δισ. για πρώτη φορά. Το σύνολο των εσόδων αυξήθηκε κατά 146 εκατ. (8%) φτάνοντας τα 2 δισ. το 2013, με περισσότερο από το 80% της αύξησης αυτής να προέρχεται από τις αγωνιστικές επιτυχίες της Μπάγερν Μονάχου και της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Η διαφορά μεταξύ της Bundesliga και της ισπανικής La Liga αυξήθηκε στα 159 εκατ., παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα της τελευταίας άγγιξαν τα 1,9 δισ. το 2013.

Αντίθετα με την τάση των προηγούμενων χρόνων, η αύξηση των 77 εκατ. δεν προέρχεται από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, οι οποίες αθροιστικά πέτυχαν μόνο μια μικρή αύξηση εσόδων, ύψους 6 εκατ. Η άνοδος αποδίδεται κυρίως στα έσοδα που προήλθαν από τις νέες και βελτιωμένες συμφωνίες δικαιωμάτων ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης που πέτυχαν οι άλλες ομάδες, μαζί με τις βελτιωμένες επιδόσεις των ισπανικών ομίλων στο Champions League.

Ως αποτέλεσμα της επιστροφής της στο Champions League, η Γιουβέντους κατέγραψε περισσότερο από τα τρία τέταρτα της αύξησης ύψους 97 εκατ. (6%) στα έσοδα της Serie A το 2013, με τα συνολικά έσοδα του ιταλικού πρωταθλήματος να φτάνουν τα 1,7 δισ. Οι ιταλικές ομάδες συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία αποτελούν το 59% των συνολικών εσόδων του πρωταθλήματος το 2012-13, το υψηλότερο ποσοστό στα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή