O CEO της J.P. Morgan στην Ελλάδα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχές Ιουλίου, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου δεν θα περάσει «ένας» ακόμα ξένος μεγαλοεπενδυτής, για να συναντήσει τον κ. Αντ. Σαμαρά, αλλά «ο» μεγαλοεπενδυτής. Για την ακρίβεια, ο διευθύνων σύμβουλος της J.P. Morgan, δηλαδή ο επικεφαλής μιας από τις τέσσερις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες και ένας από τους 100 ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο. Εντυπωσιακό; Σίγουρα, αλλά δεν είναι το μόνο.

Γιατί το εντυπωσιακότερο είναι ότι πίσω από το «βαρύ» και «απόμακρο» Jamie Dimon, όπως είναι το όνομα του εν λόγω CEO, κρύβεται το πολύ «απλοϊκότερο» και ασφαλώς ελληνικότερο… Παπαδημητρίου. Αυτό είναι το πραγματικό όνομά του, αφού είναι Ελληνας στην καταγωγή, από τη Λακωνία, ομογενής, τρίτης γενιάς, του οποίου ο παππούς μετανάστευσε στην Αμερική τον προηγούμενο αιώνα και χάριν συντομίας μετέτρεψε το όνομα σε Dimon.

Ο επικεφαλής της J.P. Morgan θα μείνει στην Αθήνα ένα 48ωρο και θα συναντηθεί με επιχειρηματίες και τραπεζίτες, κατά τη διάρκεια δύο ειδικών forum που θα οργανωθούν γι’ αυτόν τον σκοπό, σε κεντρικό ξενοδοχείο. Και βεβαίως θα «δει» τον πρωθυπουργό. Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι δεν θα χρειασθεί να συστηθούν. Οι δυο τους τα είχαν πει και στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης στις ΗΠΑ του κ. Αντώνη Σαμαρά. Κι εκεί ήταν που οριστικοποιήθηκε και η δική του επίσκεψη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοδείας. Ο κ. Dimon θα έλθει στην Αθήνα απευθείας από τη Νέα Υόρκη, με το λίαρ τζετ της τράπεζας και μετά θα συνεχίσει για Μιλάνο και Φρανκφούρτη, που θα είναι οι δύο επόμενοι σταθμοί.

Για την ιστορία, επίσης και όχι μόνο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα είναι ο πρώτος επικεφαλής μεγάλης αμερικανικής τράπεζας που έρχεται στην Ελλάδα μετά τη μεγάλη κρίση. Είχε προηγηθεί μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs, αλλά σε επίπεδο αντιπροέδρου, επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου. Το σημαντικότερο; Τον τελευταίο καιρό δεν είναι ο μόνος Αμερικανός που δείχνει να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Αρχές της εβδομάδας ήταν εδώ ένα από τα βασικά στελέχη της Google, όπως επίσης και ένας εμπειρογνώμονας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, με εντολή της Ουάσιγκτον, για να δώσει «τα φώτα του».

Η λίστα, πάντως, των ξένων μεγαλοεπενδυτών που επισκέφθηκαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία και συναντήθηκαν με τον κ. Σαμαρά, είναι μεγάλη. Ο πρωθυπουργός ανοίγει την πόρτα του Μαξίμου, σχεδόν, σε όποιον θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο στόχος; Να τον πείσει να το κάνει. Τα παραδείγματα, πάμπολλα:

Εχει συναντηθεί πάνω από δύο φορές με τον μεγαλομέτοχο πλέον της Eurobank και άλλων ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, ινδικής καταγωγής, Καναδό, Prem Watsa, που ελέγχει την Fairfax Financial Holdings. Το ίδιο ισχύει και με τον Wilbur Ross, έτερο μεγαλομέτοχο της ίδιας τράπεζας.

Πέρυσι είχε συναντηθεί, πάντα στην Αθήνα, με εκπρόσωπο του μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Fidelity Investments, με μεγαλοστέλεχος της Brookfield Asset Management και με εκπρόσωπο του επίσης πολύ μεγάλου αμερικανικού θεσμικού επενδυτή Capital Group Companies. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης στελέχη επενδυτικών τραπεζών, όπως τον Νάσο Θανόπουλο της Morgan Stanley, αλλά και ομολόγων του από ανταγωνιστικά «σπίτια».

Προσφάτως δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και πρόεδρο της Kingdom Holding Company, Αλ Γουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, ενώ η ατζέντα των ραντεβού του περιλαμβάνει ακόμα συναντήσεις με τους εκπροσώπους της China State Construction Engineering Corporation, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας στον κόσμο, τον πρόεδρο της Lidl, Georg Kroell, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Vodafone, Βιτόριο Κολάο, τον αντιπρόεδρο της Hewlett Packard, Tony Prophet, το CEO της Cosco στην Ελλάδα, Captain Fu Cheng Qiu, και στελέχη των Pepsico, Nestle, Lafarge, Phillip Morris, UniLever και Novartis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή