Σε εξέλιξη οι διεργασίες του ανασχηματισμού – Προετοιμασίες ανακοίνωσης

Σε εξέλιξη οι διεργασίες του ανασχηματισμού – Προετοιμασίες ανακοίνωσης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  Ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση προωθεί ο Αντώνης Σαμαράς καθώς αποχωρεί μεγάλος αριθμός υπουργών ενω παραμένει ακόμη άγνωστο το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών. Έχει ήδη ξεκινήσει ο κύκλος επαφών με τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, ενώ είχαν προηγηθεί οι επαφές με εκείνους που αποχωρούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ενημερωθεί για την αποχώρησή τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Αθάνασιος Τσαυτάρης, ο κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Πάνος Παναγιωτοπουλος, ο κ.  Θ. Καράογλου, ο κ. Γ. Μιχελάκης και ο  κ. Αρβανιτόπουλος. Εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος βρίσκεται και ο υφυπουργός Παιδείας, Σιμεών Κεδίκογλου. Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ οι παραμένοντες στα υπουργεία τους είναι οι κ.  Μανιάτης, Χρυσοχοϊδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, πιθανώς η κ.  Γεννηματά και ο κ. Κεγκέρογλου. Στο υπουργείο Ναυτιλίας παραμένει και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Γεωργίας θα περάσει στην Ν.Δ. με υφυπουργό από το ΠΑΣΟΚ, πιθανώς τον κ. Κουτσούκο. Στη θέση του Κ. Χατζηδάκη, στο υπουργείο Ανάπτυξης, οδεύει ο  κ. Νίκος Δένδιας με υφυπουργoύς τους Οδ. Κωνσταντινόπουλο, Νότη Μηταράκη, Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Ανεπιβεβαίωτες παραμένουν ακόμα οι πληροφορίες που θέλουν την Αντζελα Γκερέκου υφυπουργό Πολιτισμού.

Οπως έχει επισημανθεί και νωρίτερα από την "Κ",  δεδομένη είναι η διατήρηση των υπουργών στα χαρτοφυλάκια Εξωτερικών (Βενιζέλος), Άμυνας (Αβραμόπουλος), Επικρατείας (Σταμάτης) ενώ παραμένει  η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού).

Δεδομένο είναι ότι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αποχωρεί από το γραφείο της οδού Νίκης και αναμένεται να είναι ο νέος επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδος. Για τη θέση του ακούστηκαν διάφορα σενάρια, που πάντως είτε δεν επιβεβαιώνονταν είτε διαψεύδονταν εμφατικά, όπως οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες το απόγευμα περι υπουργοποίησης του καθηγητή κ. Νίκου Οικονομίδη. Επίσης, παρά το γεγονός ότι ετέθη ως σενάριο, κυβερνητικές πηγές διέψευδαν το διαχωρισμό του σημερινού Υπουργείου σε Οικονομίας και Οικονομιών. Εφόσον κάτι δεν αλλάξει, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παραμείνει αναπληρωτής Υπουργός, προκειμένου να υπάρξει «συνέχεια» της ομάδας που θα αναλάβει το νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Επίσης, από πλευράς Μαξίμου ενεργή εμπλοκή θα συνεχίσουν να έχουν οι κ.κ. Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου. Δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή του κ. Γ. Μαυραγάνη, ανάλογα και με το σχεδιασμό για το πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής της Γεν. Γραμματείας Δημοσίων Εσόσων.

Εντός κυβέρνησης, αλλά πιθανά σε παραγωγικό υπουργείο, αναμένεται να είναι ο μέχρι σήμερα υπουργός Δημ. Τάξεως Νίκος Δένδιας ενώ αντικρουόμενες είναι οι εισηγήσεις για τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς αναγνωρίζεται μεν η εργατικότητα και μαχητικότητά του, ωστόσο σημειώνεται και η ανάγκη εκτόνωσης της έντασης που κυριαρχεί μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών στο χώρο της Υγείας. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, δε, η συμμετοχή του κ. Γεωργιάδη θα εξαρτηθεί από την υπουργοποίηση ή μη του κ. Μάκη Βορίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT