Ο Ρόιβεν Ρίβλιν νέος πρόεδρος του Ισραήλ

Ο Ρόιβεν Ρίβλιν νέος πρόεδρος του Ισραήλ

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Τον βετεράνο της ισραηλινής Δεξιάς και υποστηρικτή του κινήματος των εποικισμών, Ρόιβεν Ρίβλιν, εξέλεξε χθες ως επόμενο πρόεδρο της χώρας το Κοινοβούλιο. Παρότι η προεδρία έχει κυρίως τελετουργικό χαρακτήρα, οι ακραίες πολιτικές θέσεις του Ρίβλιν μπορεί να δημιουργήσουν διπλωματικά προβλήματα. Η κατηγορηματική αντίθεσή του στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους τον φέρνει σε πολιτική αντιπαράθεση με την ισχύουσα κυβερνητική γραμμή. Ο Ρίβλιν έχει προτείνει την ένταξη των Παλαιστινίων σε ενιαίο κράτος, στο οποίο Εβραίοι και Αραβες θα διαθέτουν κοινή υπηκοότητα, αλλά θα ψηφίζουν ξεχωριστά Κοινοβούλια.

«Εκτιμώ ότι η εκλογή μου εξέφρασε τη λαϊκή βούληση», δήλωσε ο 74χρονος πολιτικός μετά την εκλογή του. Ο Ρίβλιν εξελέγη με 63 ψήφους, έναντι 53 του αντιπάλου του, του κεντρώου Μέιρ Σετρίτ. Ο Ρίβλιν καλείται να αντικαταστήσει τον 90χρονο Σιμόν Πέρες, που εξασφάλισε τον σεβασμό των Παλαιστινίων ως δίκαιος συνομιλητής. Ως πρόεδρος, ο Πέρες συνέβαλε στην επούλωση των πληγών που άφησε η προεδρία Κατσάβ.

Ο Μόσε Κατσάβ αναγκάσθηκε να παραιτηθεί, έχοντας εμπλακεί σε σεξουαλικό σκάνδαλο. Ο Κατσάβ εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης, έχοντας καταδικασθεί για βιασμό. Ο Ρίβλιν εξελέγη παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που υπήρξε ο σημαντικότερος εσωκομματικός του αντίπαλος στο Λικούντ. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός φέρεται να ηγήθηκε επιχείρησης σπίλωσης της φήμης του Ρίβλιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή