Η ιστορία του καπνού

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

EKΘΕΣΗ. Ενα αφιέρωμα στην ιστορία του καπνού, η καλλιέργεια και εξαγωγή του οποίου συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη πόλεων όπως η Καβάλα και η Ξάνθη, ανοίγει σήμερα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη. Μέσα από σπάνια αντικείμενα, τεκμήρια και φωτογραφίες από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, η έκθεση «Καπνός/Tobacco. 101 σημειώσεις για τα ανατολικά καπνά» ταξιδεύει τον επισκέπτη στις καπναποθήκες της Β. Ελλάδας για να τον μυήσει στη διαδικασία της επεξεργασίας του καπνού, στις βίλες των καπνεμπόρων και στις φτωχικές κατοικίες των καπνεργατών, αλλά και στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όταν τα πακέτα τσιγάρων και οι περίτεχνες ταμπακιέρες αντιμετωπίζονταν ως μοντέρνα αξεσουάρ.

Η επιμέλεια και η ιδέα για τη διοργάνωση του αφιερώματος ανήκει στον αρχιτέκτονα Σπύρο Φλεβάρη, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τις εγκαταλελειμμένες αποθήκες καπνού στην πόλη της Καβάλας. Η πρώτη σχετική έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας τον Ιούνιο του 2013, είχε τον τίτλο «Καπνός/Tabak» και επιχειρούσε να αναδείξει τις αρχιτεκτονικές επιρροές από την Αυστρία και ολόκληρη την Ευρώπη στα καταστήματα πώλησης καπνού, στα γραφεία των καπνοβιομηχανιών και στις κατοικίες των καπνεμπόρων. Στόχος της τρέχουσας έκθεσης είναι να αναδείξει την ιστορία της καλλιέργειας και του εμπορίου καπνού ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Με τον Σπύρο Φλεβάρη συνεργάστηκε ως ιστορικός σύμβουλος η Μαρία Ρεντετζή.

Διάρκεια ώς τις 31 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT