Μειώθηκε η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ λόγω της ύφεσης

Μειώθηκε η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ λόγω της ύφεσης

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ύφεση «ροκάνισε» τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλου, η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ επηρεάζεται σημαντικά από τη φάση του οικονομικού κύκλου. Η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας τα τελευταία έτη συνέβαλε στη μείωση της φορολογικής αποδοτικότητας του ΦΠΑ, ενώ η σταδιακή υποχώρηση της ύφεσης και η προβλεπόμενη ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην αύξησή της.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι παρά τις διαδοχικές αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ από τον Μάρτιο του 2010 και έπειτα, η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ ακολουθεί πτωτική πορεία. Η εν λόγω αποδοτικότητα μειώνεται, καθώς από 50% το διάστημα 2007-2008 διαμορφώθηκε στο επίπεδο περίπου του 40% το 2011-2012, με αποτέλεσμα να είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ εμφανίζει σημάδια οριακής ανάκαμψης το 2013.

Στην περίπτωση αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1%, η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ μπορεί να αυξηθεί από 0,20 έως 0,43%, περίπου. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις της ΤτΕ για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και τον περιορισμό του παραγωγικού κενού και με αμετάβλητους συντελεστές ΦΠΑ την περίοδο 2014-2016, εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να προκύψει σωρευτική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ (tax buoyancy effects) κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ (ή 0,8% του ΑΕΠ), που μπορεί να είναι και μεγαλύτερη εφόσον η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας επιτευχθεί γρηγορότερα. Στην αύξηση αυτή δεν περιλαμβάνονται επιπλέον έσοδα που μπορεί να προκύψουν λόγω βελτίωσης της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή