Πρόστιμο 1 δισ. στην αμερικανική Intel από Ε.Ε.

Πρόστιμο 1 δισ. στην αμερικανική Intel από Ε.Ε.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότατο πρόστιμο 1,06 δισ. ευρώ (1,4 δισ. δολάρια) θα επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον αμερικανικό κολοσσό υψηλής τεχνολογίας της Intel. Το πρόστιμο είχε επιβληθεί το 2009, αλλά η Intel είχε εφεσιβάλει την απόφαση αυτή. Το δικαστήριο, το οποίο εξέτασε την έφεση, απεφάνθη πως οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν δράσει με υπερβολική αυστηρότητα. Το 2009, συγκεκριμένα, η Κομισιόν είχε αποφανθεί πως η Intel είχε αποπειραθεί να βλάψει την ανταγωνίστριά της Advanced Micro Devices (AMD), προσφέροντας εκπτώσεις στις κατασκευάστριες Η/Υ. Oι Dell, Hewlett-Packard, NEC και Lenovo εξασφάλιζαν τις εκπτώσεις αυτές ως αντάλλαγμα, επειδή αγόραζαν ως επί το πλείστον επεξεργαστές της Intel. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν αποφανθεί πως η Intel είχε καταβάλει χρήματα στη γερμανική αλυσίδα λιανεμπορίου της Media Saturn Holding για να κρατά σε απόθεμα μόνον υπολογιστές, που έφεραν τους δικούς της επεξεργαστές.

Στην απόφαση των 300 σελίδων το δικαστήριο επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέδειξε την απόπειρα του αμερικανικού κολοσσού να αποκρύψει τις πρακτικές της, που αντιβαίνουν του θεμιτού ανταγωνισμού, και να εφαρμόσει μακροπρόθεσμη στρατηγική αποκλεισμού της ΑΜD από τα σημαντικότερα δίκτυα πωλήσεων. Επιπλέον, οι δικαστές υπογράμμισαν πως το πρόστιμο δεν είναι βαρύ, δεδομένου ότι ισούται με το 4,15% του κύκλου εργασιών της Intel για το 2008 έναντι του μέγιστου του 10%. Από τη δική της πλευρά η Ιntel μπορεί να ζητήσει να δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όχι σχετικά με την ουσία του προστίμου, παρά μόνον ως προς το γράμμα του νόμου. Πάντως, δεν προέβη σε κάποια ανακοίνωση σχετική. «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την απόφαση», δήλωσε η Σόφι Τζέικομπς, εκπρόσωπος της Intel. «Πρόκειται για μία περίπλοκη υπόθεση, η οποία αποτυπώνεται και στην απόφαση των δικαστών». Η δε Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή της, όπως συνέβη και με την ένωση Ευρωπαίων καταναλωτών της ΒΕUG. «Οταν οι μεγάλες εταιρείες καταχρώνται της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά, προκαλούνται άμεσα βλαπτικές συνέπειες στους καταναλωτές. Η απόφαση του δικαστηρίου λειτουργεί ως ισχυρή υπόμνηση ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι μόνον παράνομες, αλλά είναι και απαράδεκτες», επισημαίνει τέλος η γενική διευθύντρια της BEUG, Μονίκ Γκογιέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή