Από πολέμαρχος …πρωθυπουργός

Από πολέμαρχος …πρωθυπουργός

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παιχνίδια εξουσίας των UCKάδων στο Κόσοβο προκαλούν ανησυχία στην διεθνή κοινότητα, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπονομεύσουν τον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι, που βρίσκεται σε εξέλιξη και σε καλό δρόμο. Οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής έβγαλαν πρώτο κόμμα αυτό του πρωθυπουργού Χακίμ Θάτσι, που όμως δεν βρήκε πολιτικούς συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση και έτσι βγάζει πρωθυπουργό η αντιπολίτευση! Το όνομα αυτού Ραμούς Χαραντινάι, πρώην πολέμαρχος του UCK και πρόσωπο αμφιλεγόμενο καθώς είχε κατηγορηθεί και προφυλακισθεί επί ένα διάστημα στη Χάγη, για τη δολοφονία 300 αμάχων και την εξαφάνιση άλλων 400 στον πόλεμο του 1999. Απηλλάγη τελικά, λόγω «έλλειψης στοιχείων» με μια απόφαση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις, και την πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που του είχε ασκήσει τη δίωξη, Κάρλα Ντελ Πόντε να δηλώνει τότε ότι οι μάρτυρες κατηγορίας «εξαφανίζονται μυστηριωδώς ή αλλάζουν ριζικά την αρχική τους κατάθεση».

Συνεταίρος του στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση, ένας άλλος «κομαντάντε», που διαθέτει και αυτός, όπως ο Θάτσι και ο Χαραντινάι, δικό του κόμμα, ονόματι Φατμίρ Λιμάι, επίσης γνώριμος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης όπου δικάστηκε για δολοφονίες αμάχων αλλά απαλλάχθηκε ελλείψει στοιχείων. Ο πλέον σημαντικός μάρτυρας κατηγορίας κατά του Λιμάι βρέθηκε κρεμασμένος σε ένα δάσος στη Γερμανία παραμονές της δίκης και έτσι το κατηγορητήριο κατέρρευσε. Τώρα οι δυο τους, μαζί με το πρώην κόμμα του Ιμπραΐμ Ρουγκόβα, συνασπίστηκαν και όπως ανακοίνωσαν μοίρασαν και τα αξιώματα από την πρωθυπουργία, την οποία δίνουν στον Χαραντινάι έως την προεδρία της Δημοκρατίας και της βουλής!

Τούτες τις ώρες στην Πρίστινα γίνονται ζυμώσεις στο παρασκήνιο για την άρση του αδιεξόδου που για να επιτευχθεί δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές χωρίς και πάλι να είναι βέβαιο ότι θα δώσουν αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα. Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απροσδόκητη εξέλιξη ως «εσωτερική υπόθεση του Κοσόβου», στην πραγματικότητα όμως κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Με την παρουσία του Θάτσι ο διάλογος Πρίστινας-Βελιγραδίου, σε επίπεδο πρωθυπουργών κυλάει σε καλό δρόμο, οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου προσήλθαν για πρώτη φορά στην κάλπη αναγνωρίζοντας εμμέσως τους θεσμούς και οι παρατηρητές επιμένουν πως δεν θα είναι μακριά η μέρα που η Σερβία θα αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Τώρα υπάρχει φόβος ότι μπορεί να τιναχθούν όλα στον αέρα. Ο Χαραντινάι, δεν ανήκει στους ένθερμους υποστηρικτές του διαλόγου, ούτε και τα κόμματα που τον στηρίζουν, ενώ οι Σέρβοι ανατριχιάζουν και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του. Με το που έγινε γνωστό το «πραξικόπημα», οι πρέσβεις των ισχυρών δυτικών χωρών στην Πρίστινα τον φώναξαν και του ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν κανένα εμπόδιο στον διάλογο που με πολύ κόπο έχει δρομολογηθεί. Και σαν καλό παιδί ο «πολέμαρχος» συμφώνησε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT