Ανάπτυξη 1% προβλέπει η Alpha Bank για το 2014

Ανάπτυξη 1% προβλέπει η Alpha Bank για το 2014

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρυθμό ανάπτυξης 1% περιμένει η Alpha Bank για το 2014, ο οποίος θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της κατανάλωσης, των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο, υπάρχουν πλέον αδιαμφισβήτητα σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά. Η αισιοδοξία στηρίζεται στην περιορισμένη πτώση του ΑΕΠ κατά -0,9% σε ετήσια βάση το α΄ τρίμηνο, αλλά και στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,7%.

Οπως αναφέρει η Alpha Bank, η βελτίωση στην αγορά εργασίας είναι πιο εμφανής από τα στοιχεία των προσλήψεων-απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, με την καθαρή αύξηση της απασχόλησης στο 5μηνο Ιανoυαρίου-Μαΐου 2014 να είναι υπερδιπλάσια από εκείνη της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν την ενίσχυση της προοπτικής για αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1% το 2014 ως σύνολο και για την είσοδο της οικονομίας σε πορεία αυτοδύναμης ανάπτυξης –με ταχεία αύξηση της διεθνώς ανταγωνιστικής απασχόλησης– από το 2015. Αναλυτικότερα, η προοπτική αυτή ενισχύεται τώρα περαιτέρω από τις ακόλουθες εξελίξεις:

Πρώτον, από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,7% στο 1ο 3μηνο 2014 που κατοχυρώνει ουσιαστικά τη διακοπή της πτωτικής της πορείας που είχε ήδη σημειωθεί.

Δεύτερον, από το γεγονός ότι η πτώση του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο οφείλεται αποκλειστικά στην εκτιμώμενη νέα δραματική πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά -42,3% με αρνητική επίπτωση στη μεταβολή του ΑΕΠ.

Τρίτον, η ανάκαμψη σε άλλες κατασκευές (εκτός κατοικιών) δεν σημειώθηκε στο 1ο 3μηνο 2014, αφού και αυτές οι επενδύσεις ήταν μειωμένες κατά -0,5% σε ετήσια βάση σε αυτό το 3μηνο, παρά το ότι το 2013 ως σύνολο ήταν αυξημένες κατά 3,2% με θετική πορεία σε ετήσια βάση σε όλα τα 3μηνα του 2013. Συνολικά, αναμένεται αύξηση των επενδύσεων αυτών κατά ποσοστό άνω του 7% το 2014 με θετική επίπτωση στη μεταβολή του ΑΕΠ το 2014 κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο.

Τέταρτον, εκτιμάται τώρα ότι οι συνολικές επενδύσεις το 2014 θα σημειώσουν μικρή αύξηση κατά 1,7%.

Τέλος, αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 5,4% στο α΄ τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT