Το Ισραήλ ζητεί βοήθεια Αμπάς για απαχθέντες

Το Ισραήλ ζητεί βοήθεια Αμπάς για απαχθέντες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Με ευρείας κλίμακας ανθρωποκυνηγητό, με επιχειρήσεις εναντίον υποδομών της Χαμάς, 150 συλλήψεις και αστυνομική επιχείρηση, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε 19χρονος Παλαιστίνιος, απάντησε το Ισραήλ στην εξαφάνιση τριών Ισραηλινών εφήβων το βράδυ της Πέμπτης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επέρριψε ευθύνες στη Χαμάς και προειδοποίησε ότι η επιστροφή των τριών μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο.

Ο 16χρονος Γκιλάντ Σαέρ, κάτοικος του ισραηλινού εποικισμού Ταλμόν κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, ο 16χρονος Ναφτάλι Φρένκελ, κάτοικος της πόλης Νοφ Αγιαλόν του Κεντρικού Ισραήλ και ο 19χρονος Εγιάλ Ιφράτς, κάτοικος της πόλης Ελάντ που επίσης βρίσκεται στο Κεντρικό Ισραήλ, εξαφανίστηκαν καθώς έκαναν οτοστόπ σε περιοχή της Δυτικής Οχθης που βρίσκεται υπό ισραηλινή διοίκηση.

«Περιμένω από εσάς να βοηθήσετε στην επιστροφή των απαχθέντων νέων και στη σύλληψη των απαγωγέων», είπε ο Νετανιάχου στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, τονίζοντας ότι οι απαγωγείς «έφυγαν από εδάφη που βρίσκονται υπό παλαιστινιακό έλεγχο και επέστρεψαν σε εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο».

Ούτε η Χαμάς ούτε οποιοσδήποτε άλλος έχει αναλάβει την ευθύνη για την εξαφάνιση των νέων. Το γραφείο του Αμπάς καταδίκασε «την απαγωγή των τριών Ισραηλινών νέων», καταδικάζοντας παράλληλα τις «επιδρομές σε παλαιστινιακά σπίτια και τις συλλήψεις πολλών αθώων». Από την Παρασκευή το Ισραήλ έχει συλλάβει περίπου 150 Παλαιστινίους, κυρίως μέλη της Χαμάς, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο της Βουλής Αζίζ Ντβέικ, ενώ οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην πόλη της Χεβρώνας.

Το 2011, έπειτα από συμφωνία με το Ισραήλ, η Χαμάς απελευθέρωσε τον αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, τον οποίον κρατούσε επί πέντε χρόνια, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 1.027 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Η εξαφάνιση των Ισραηλινών εφήβων, μόλις δέκα ημέρες μετά τον σχηματισμό νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης συμφιλίωσης της Φατάχ με τη Χαμάς, χαρακτηρίστηκε από Ισραηλινούς σχολιαστές «χρυσή ευκαιρία» για επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT