Στο κυνήγι των υψηλών αποδόσεων και οι δημόσιοι φορείς

Στο κυνήγι των υψηλών αποδόσεων και οι δημόσιοι φορείς

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής, έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε μετοχές καθώς η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια έχει πλήξει τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους. Πιθανός όμως είναι ο κίνδυνος της «υπερθέρμανσης των τιμών στα περιουσιακά στοιχεία», προειδοποιεί εκτενής έκθεση του Φόρουμ Δημόσιων Nομισματικών και Xρηματοοικονομικών Φορέων (Omfif). Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times, 400 οικονομικοί οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε 162 χώρες έχουν επενδύσει πάνω από 29 τρισ. δολάρια στις χρηματοοικονομικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των τοποθετήσεων σε χρυσό. Σύμφωνα με το Omfif, υπολογίζεται πως η έκθεση σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών έχει αυξηθεί κατά ένα τρισ. δολάρια στο διάστημα των τελευταίων ετών, αν και δεν προσδιορίζεται ούτε το ακριβές ποσό ούτε εάν πρόκειται μόνο για κεντρικές τράπεζες ή και άλλους δημόσιους φορείς όπως είναι τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια.

Οπως δήλωσαν αξιωματούχοι του Omfif στη βρετανική εφημερίδα, ο μεγαλύτερος επενδυτής μετοχών παγκοσμίως είναι η Κρατική Υπηρεσία Συναλλάγματος (Safe) της Κίνας, η οποία υπάγεται εν μέρει στη δικαιοδοσία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. H Safe διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 3,9 τρισ. δολαρίων, ενώ η κατανομή των κεφαλαίων βασίζεται εν μέρει σε κριτήρια στρατηγικής ώστε «να αντισταθμίζεται η μονοπωλιακή ισχύς του δολαρίου». Ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης που επενδύουν σε μετοχές περιλαμβάνονται αυτές της Ελβετίας και της Δανίας. Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων στις μεγαλύτερες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου έχει οδηγήσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθιστώντας τη συγκεκριμένη επενδυτική επιλογή όχι και τόσο ελκυστική ακόμη και για τις κεντρικές τράπεζες που είναι αρκετά συντηρητικές στη στρατηγική τους. Σύμφωνα με τους FT, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας στην Ελβετία, Τόμας Γιόρνταν, δήλωσε πως «έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις σε εταιρείες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες ανά τον κόσμο». Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει πλαφόν 15% στις επενδύσεις σε μετοχές επί του συνολικού χαρτοφυλακίου της. Μέχρι τα τέλη του περυσινού έτους, οι επενδύσεις της δανικής κεντρικής τράπεζας ανέρχονταν στα 500 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση του Omfif, η πτώση των αποδόσεων σε κρατικά ομόλογα έχει στοιχίσει στις κεντρικές τράπεζες 200 με 250 δισ. δολάρια, χωρίς όμως να δίνονται εκτενείς λεπτομέρειες επί του θέματος. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως «οι αλλαγές, πραγματικές ή βάσει φημολογιών, στη σύνθεση των συναλλαγματικών αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών, είτε σε όρους νομίσματος είτε σε όρους περιουσιακών στοιχείων, έχουν τη δυναμική της αποσταθεροποίησης των ισοτιμιών και των αγορών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT