Ουκρανία: Από βόμβα η έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου

Ουκρανία: Από βόμβα η έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκρηξη στον κύριο ουκρανικό αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη προκλήθηκε από βόμβα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

«Διαπιστώνουμε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από τσιμεντένιο στήριγμα του αγωγού και σημειώθηκαν δύο εκρήξεις», ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

«Ερευνούμε τις συνθήκες…η εξωτερική ανάμειξη είναι το βασικό σημείο στο οποίο επικεντρωνόμαστε», πρόσθεσε.

Ο αγωγός Ουρενγκόι-Πομάρι-Ουζγκορόντ στον οποίο σημειώθηκε η χθεσινή έκρηξη είναι ο κύριος αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη.

Το Κίεβο είχε ανακοινώσει από χθες ότι θεωρεί την έκρηξη «πιθανή τρομοκρατική ενέργεια» με στόχο να πλήξει την αξιοπιστία της Ουκρανίας ως διαμετακομιστή.

Παρόλα αυτά μία πηγή της ρωσικής εταιρείας Gazprom ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν παρουσιάζεται πρόβλημα στον ανεφοδιασμό των ευρωπαϊκών χωρών με φυσικό αέριο. «Οι εξαγωγές δεν διακόπηκαν. Υπάρχει και ένας παράλληλος αγωγός», ανέφερε η πηγή αυτή.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και η ουκρανική εταιρεία Ukrtransgaz που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των αγωγών.

Μόσχα: Βολές κατά Κιέβου για κακή συντήρηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου

  

Εξάλλου, η Gazprom κατηγόρησε την Ουκρανία για κακή συντήρηση του δικτύου των αγωγών μέσω των οποίων μεταφέρεται το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά τη χθεσινή έκρηξη.

«Κάνουμε αρκετές επενδύσεις για τη συντήρηση του δικού μας δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το ουκρανικό δίκτυο. Οι αγωγοί είναι παλιοί και, κατά συνέπεια, συμβαίνουν ατυχήματα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της Gazprom Βιτάλι Μαρκέλοφ.

«Δεν είναι το πρώτο περιστατικό που σημειώνεται στο ουκρανικό σύστημα διανομής και πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλα, διότι το δίκτυο χρειάζεται συντήρηση», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT