Κίρχνερ: «Θα πληρωθούν όσοι μετείχαν στο “κούρεμα”»

Κίρχνερ: «Θα πληρωθούν όσοι μετείχαν στο “κούρεμα”»

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ, υποσχέθηκε χθες να βρει τρόπο για να να εξυπηρετήσει το αναδιαρθρωμένο χρέος της χώρας που λήγει στις 30 Ιουνίου χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει με ποιον τρόπο. Αφησε, άλλωστε, ανοικτό το ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί με τα hedge funds που φέρνουν εκ νέου τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας, διεκδικώντας δικαστικά την άμεση αποπληρωμή των ομολόγων τους στο ακέραιο αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να υποκύψει σε εκβιασμούς. Αργά χθες το βράδυ πάντως, Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής σε «CCC-» από «CCC+», διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ εκφράζει ανησυχία πως οι δικαστικές αποφάσεις κατά της Αργεντινής ενδέχεται να δυσχεράνουν τις προσπάθειες άλλων χωρών να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, καθώς από τεχνικής απόψεως το Μπουένος Αϊρες δεν μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους σε όσους πιστωτές δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση.

«Η Αργεντινή δεν θα κάνει στάση πληρωμών στο αναδιαρθρωμένο χρέος της» τόνισε η κ. Φερνάντεζ αναφερόμενη στο 93% των κατόχων ομολόγων της χώρας που συναίνεσαν στο «κούρεμα» άνω του 70% στα ομόλογά τους το 2005 και το 2010. Είχε προηγηθεί απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που καλεί το Μπουένος Αϊρες να καταβάλει πληρωμές ύψους 1,33 δισ. δολαρίων σε όσα hedge funds αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο κούρεμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT