Το Ισραήλ υπονομεύει τη συνεργασία Χαμάς – Αμπάς

Το Ισραήλ υπονομεύει τη συνεργασία Χαμάς – Αμπάς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Περισσότερους βομβαρδισμούς στη Γάζα, περισσότερες συλλήψεις, μπλόκα και εξώσεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους, προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε στρατιωτικά παρατηρητήρια στη Δυτική Οχθη, αποφάσισε χθες η ισραηλινή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της επιχείρησης υπονόμευσης της κυβερνητικής συνεργασίας της Χαμάς με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ενας Παλαιστίνιος έχει χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης, που συμπίπτει με τις προσπάθειες εντοπισμού τριών απαχθέντων Ισραηλινών εφήβων.

«Μετατρέπουμε τη συμμετοχή της Χαμάς σε εισιτήριο για την κόλαση», δήλωσε το ακροδεξιό στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης Ναφτάλι Μπένετ. Το παλαιστινιακό υπουργείο Πληροφοριών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εφαρμόζει μεθόδους συλλογικής τιμωρίας των Παλαιστινίων. «Ενας ολόκληρος πληθυσμός είναι όμηρος στις επιθυμίες της ισραηλινής κατοχής», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Χαμάς, που πρόσφατα βγήκε από την απομόνωσή της στη Γάζα και συνέπραξε με την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ευθύνεται για τις εξαφανίσεις.

«Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο δράστης, ο λαός μας έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να δείξει αλληλεγγύη προς τους κρατουμένους του», ανακοίνωσε η Χαμάς. Οι τρεις έφηβοι, Γκιλάντ Σαέρ, Ναφτάλι Φρένκελ και Εγιάλ Γιφράχ, εξαφανίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης κοντά σε ισραηλινό εποικισμό, καθώς έκαναν οτοστόπ μετά το μάθημα των Θρησκευτικών.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη πραγματοποίησε 41 νέες συλλήψεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των έως τώρα συλληφθέντων στους διακόσιους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι ο στόχος της επιχείρησης είναι διπλός – να εντοπιστούν οι απαχθέντες έφηβοι και να αποδυναμωθεί η Χαμάς. Οι βομβαρδισμοί στόχων στη Γάζα συνεχίστηκαν για ακόμη ένα βράδυ, προξενώντας πέντε τραυματισμούς, ενώ στη Δυτική Οχθη, χθες ήταν σειρά της πόλης Τζενίν να δεχθεί την επίσκεψη των Ισραηλινών στρατιωτών που έγιναν δεκτοί με πέτρες και απάντησαν με πλαστικές σφαίρες.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ», Αλεξ Φίσμαν, εκτίμησε ότι η απαγωγή προσφέρει «μοναδική ευκαιρία» προκειμένου το Ισραήλ να «ευνουχίσει» τη Χαμάς και να «καταπνίξει τα προπύργιά της στην επικράτεια της Παλαιστινιακής Αρχής στον μέγιστο δυνατό βαθμό».

«Ο στόχος των ισραηλινών ενεργειών είναι να υπάρξει ρήγμα ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς και να σταματήσει η πορεία συμφιλίωσης που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες», σημείωσε ο Αμος Χάρελ στην εφημερίδα «Χααρέτς».

Το σκεπτικό των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων είναι να δημιουργηθεί τέτοιος βαθμός ενόχλησης στους Παλαιστινίους της Δυτικής Οχθης από την παρουσία της Χαμάς στην περιοχή, ώστε να υπάρξει νέα ρήξη ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή. Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο, τον Απρίλιο, αντιμετωπίστηκε με οργή από την κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία απεχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT