Μερίσματα ύψους 20 δισ. θα αποδώσει στο Δημόσιο η ΕΤΑΔ

Μερίσματα ύψους 20 δισ. θα αποδώσει στο Δημόσιο η ΕΤΑΔ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 611 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου από τη διαχείριση και την αξιοποίηση των τουριστικών και ολυμπιακών ακινήτων για το διάστημα από το 2004 έως το 2013. Αυτό ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας για την ίδια περίοδο ότι έχει εισπράξει για λογαριασμό του Δημοσίου από μισθώματα και εκποιήσεις δημοσίων ακινήτων περίπου 96 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει αποδώσει στο Δημόσιο μερίσματα 5,8 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να καταβάλλει επιπλέον 14,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έχει καταβάλει συνολικούς φόρους ύψους 81,2 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΑΔ επισήμανε ότι το σύνολο των λειτουργικών αποτελεσμάτων της προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθε σε 278,5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των ζημιών που παρουσιάζει η εταιρεία υποστήριξε ότι «οφείλεται στην υποτίμηση της αξίας των ακινήτων που διαχειρίζεται και όχι στην υστέρηση των εσόδων της έναντι των εξόδων, καθώς η ΕΤΑΔ δημοσιεύει τις οικονομικές καταστάσεις της σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, τα οποία επιβάλλουν την ετήσια αποτίμηση σε εύλογη αξία των ακινήτων της εταιρείας».

Επίσης, πρόσθεσε ότι το 2011 η αξία των ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου μειώθηκε κατά 58 εκατ. ευρώ και το 2012 κατά 174 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδει στη γενικότερη πτωτική πορεία των τιμών της αγοράς των ακινήτων. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι ανάλογες ήταν οι ζημίες που κατέγραψαν και οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου που ασχολούνται με τη διαχείριση ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΑΔ με τη σημερινή της μορφή είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης τριών εταιρειών του ελληνικού Δημοσίου, της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου και της Ολυμπιακά Ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT