BCA: Στο επιχειρηματικό συμβούλιο ο επίτιμος γ.γ. του IMO Ευθύμιος Μητρόπουλος

BCA: Στο επιχειρηματικό συμβούλιο ο επίτιμος γ.γ. του IMO Ευθύμιος Μητρόπουλος

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το BCA (Business College of Athens – Οικονομικό Κολέγιο Αθηνών) έχει την τιμή να συμπεριλάβει στο επιχειρηματικό του συμβούλιο, έναν από τους διαπρεπέστερους Έλληνες, τον κύριο Ευθύμιο Μητρόπουλο.

Έχοντας χρηματίσει επί 8 χρόνια (2004-2012) στο τιμόνι της παγκόσμιας ναυτιλίας από τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), ο κ. Μητρόπουλος θα συμβάλει αποφασιστικά στη λειτουργία του νέου Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του BCA και στη σύνδεση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων με τις ανάγκες της ναυτιλιακής αγοράς εργασίας.

Επίτιμος γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)

Ο Ευθύμιος Μητρόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά, παιδί ναυτιλιακής οικογένειας με τις ρίζες της στο Γαλαξίδι.

Αφού αποφοίτησε από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού του Ασπροπύργου και την Σχολή Λιμενικών Δοκίμων του Πειραιά, ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού και, από το 1962, σαν αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος. Σπούδασε με υποτροφία ναυτιλιακή οικονομία στην Ιταλία και ναυτική τεχνολογία στην Αγγλία.

To 1977 διορίστηκε Κεντρικός Λιμενάρχης Κέρκυρας, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1979, όταν προσελήφθη από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization) στο Λονδίνο. Τον Μάιο του 1992, έγινε Διευθυντής Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ και τον Μάιο του 2000, Βοηθός Γενικός Γραμματεύς.

Τον Ιούνιο του 2003, εξελέγη Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ για το διάστημα από το 2004 ως το 2008. Τον Νοέμβριο του 2006, η εντολή του ανανεώθηκε για άλλη μια 4ετία, η οποία τερματίστηκε στο τέλος του 2011.

Ο κ. Μητρόπουλος απεχώρησε από Γενικός Γραμματέας αφού συμπλήρωσε τον μέγιστο επιτρεπτό χρόνο που είναι δύο θητείες . Αναγνωρίστηκε παγκόσμια για την δουλειά του να οδηγήσει τον ΙΜΟ δια μέσου μιας περιόδου πρωτοφανών προκλήσεων, η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, η αντιμετώπιση φαινομένων όπως η ναυτική ασφάλεια, το φαινόμενο του θερμοκηπίου από εκπομπές ρύπων και η αναζωπύρωση της πειρατείας στους ωκεανούς- προστέθηκαν στις παραδοσιακές ανησυχίες όπως η ασφάλεια και η εκπαίδευση.

Η ηγεσία του στον Οργανισμό σημαδεύτηκε από τις επίμονες προσπάθειές του υπέρ των ναυτικών και των οικογενειών τους. Ενδεικτικό της προσωπικής του προσφοράς στον τομέα αυτό είναι η ανέγερση Διεθνούς Μνημείου αφιερωμένου στην Γυναίκα του Ναυτικού, το οποίο στήθηκε στην είσοδο του λιμανιού του Γαλαξιδίου.

Ο κύριος Μητρόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας ο οποίος έχει ηγηθεί οργανισμού του συστήματος των Hνωμένων Εθνών. Έχει τύχει πολλαπλών διακρίσεων και τιμών, πλέον πρόσφατα τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας (Grand Cross of Merit) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και τον τίτλο του Επίτιμου Ιππότη του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου από την ΑΜ την Βασίλισσα της Αγγλίας.

Τον Νοέμβριο του 2011, η Συνέλευση του ΙΜΟ του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Γενικού Γραμματέα με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2012. Η Συνέλευση του ΙΜΟ εξετίμησε ότι, κατά την διάρκεια της θητείας του σημειώθηκε ουσιαστική και συντηρήσιμη μείωση στην απώλεια ανθρώπινων ζωών στην θάλασσα και στην μόλυνση των θαλασσών από τα πλοία.

Σύνθεση Επιχειρηματικού Συμβουλίου BCA (τομέας Ναυτιλίας)

Πρόεδρος:         

• Καθηγητής Κωνσταντίνος Γκιζιάκης, τέως Πρόεδρος Ναυτιλιακού τμήματος Πανεπιστημίου Πειραιά, Πρόεδρος Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Ναυτιλιακού τμήματος BCA.

Μέλη:          

• Γράτσος Γεώργιος, Πρόεδρος Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

• Παχούλης Ιωάννης, τέως Πρόεδρος Ναυλομεσιτών Ελλάδος

• Βερνίκος Νικόλαος, Πρόεδρος International Chamber of Commerce

• Βαφειάς Χάρης, CEO Stealth Maritime Inc.

• Σημαντώνης Χαράλαμπος, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων

• Γαβριήλ Γιώργος, Διευθυντής Golden Union Shipping Co SA

• Ευθύμιος Μητρόπουλος, Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT