78 επίδοξοι μνηστήρες για τη διαδοχή του Χ. Θεοχάρη

78 επίδοξοι μνηστήρες για τη διαδοχή του Χ. Θεοχάρη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα σε εβδομήντα οκτώ βιογραφικά αναζητείται ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Η επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, αφού ξεκαθάρισε τα βιογραφικά, κατέληξε στα 10 πιο δυνατά για τη θέση του γενικού γραμματέα. Τις επόμενες μέρες ο νέος υπουργός Οικονομικων κ. Γκ. Χαρδούβελης αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις σε συνεργασία με τα μέλη της επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των υποψηφίων βρίσκεται και ξένος τεχνοκράτης με θητεία στη γαλλική δημόσια διοίκηση. Επίσης, υποψηφιότητα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει υποβάλει και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα κ. Μιχάλης Πεγκλής. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει τι θα πει η τρόικα για τον νέο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και αν στις 9-10 Ιουλίου, που επιστρέφει στην Ελλάδα, θα επιμείνει για την πλήρη ανεξαρτητοποίησή του.

Η στρατηγική σημασία του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναδεικνύεται σε κάθε μικρή ή μεγάλη κρίση που μπορεί να διαταράξει την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε αέριο. Οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας διασφάλισαν την επάρκεια της αγοράς σε αέριο το 2009 και είναι έτοιμες να τη διασώσουν και στη νέα ρωσο-ουκρανική κρίση εάν χρειαστεί. Αναγνωρίζοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα των αποθεμάτων φυσικού αερίου από το 2010 αποφασίστηκε η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας με τρίτη δεξαμενή. Ομως το έργο, συνολικής αξίας 156,25 εκατ. ευρώ, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Μήπως οι ιθύνοντες αντί να το μνημονεύουν με την εκάστοτε ευκαιρία αντιμετωπίσουν και τις νέες καθυστερήσεις;

Δύο νέες εισαγωγές

Tρεις φακέλους εξετάζει αυτή την περίοδο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μία αύξηση κεφαλαίου με μετρητά εισηγμένης και δύο νέες εισαγωγές εταιρειών για πρώτη φορά μετά το 2009. Ειδικότερα, εξετάζεται η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων κατά 150 εκατ. ευρώ της Lamda Development, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Στόχος της αύξησης είναι η χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό. Οι δύο νέες εισαγωγές –με την πρώτη να αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα– είναι της Algae Farms, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων καυσίμων, και της ΕΛ. ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε., θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ, που δραστηριοποιείται στον χώρο των ΑΠΕ.

Αποχαιρέτησε τους ομολόγους του, αλλά όχι και τα Ecofin

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης απέστειλε ο μέχρι πρότινος Ελληνας υπουργός Οικονομικών και νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (θα ορκιστεί στις 20 Ιουνίου) κ. Γ. Στουρνάρας. Στην επιστολή του, εκτός από το ότι κάνει λόγο για αποδοτική συνεργασία τα τελευταία δύο χρόνια, αφήνει και μια αιχμή για την ανάγκη προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών και κυρίως στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση. Πάντως, από τη νέα του θέση ο κ. Στουρνάρας θα συναντά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης, αφού στα Εcofin συμμετέχει και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κάθε χώρας.

Πρωτογενές πλεόνασμα από την Ιταλία ζητεί το ΔΝΤ

Η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη και η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι πρέπει να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας και τη μείωση του χρέους, προειδοποίησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ταμείο στην έκθεσή του καλεί την ιταλική κυβέρνηση να συγκρατήσει τις δαπάνες στον προϋπολογισμό για να επιτύχει ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα το επόμενο έτος. Παράλληλα ζητεί από τις ιταλικές τράπεζες να αυξήσουν τις προσπάθειες για τη μείωση των προβληματικών δανείων.

«Η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και η ανεργία σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη για τη λήψη θαρραλέων και γρήγορων δράσεων», επισημαίνεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT