Στην Τουρκία πάνω από ένα εκατ. Σύροι

Στην Τουρκία πάνω από ένα εκατ. Σύροι

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα εκατομμύριο ξεπέρασαν στην Τουρκία οι Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε προσφυγικούς καταυλισμούς, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα. Η Τουρκία έχει διατηρήσει μια πολιτική «ανοιχτών συνόρων» για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία, όπου ακόμη μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι το έτος 2013 δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων για άσυλο εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, με το ποσοστό να αυξάνεται κατά 17% σε σχέση με το 2012. Οι περισσότεροι αιτούντες προέρχονταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, όπως ανέφερε χθες η Eurostat. Τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έδωσαν άσυλο σε συνολικά 135.000 άτομα, τα οποία έκαναν αίτηση για ανθρωπιστικούς λόγους. Οπως σχολίασε ένας εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από τότε που η Eurostat άρχισε να δημοσιοποιεί ανάλογα στοιχεία για την Ε.Ε., το 2005. Νωρίτερα φέτος, η υπηρεσία είχε αναφέρει ότι 435.000 πρόσφυγες έκαναν αίτηση για να τους δοθεί άσυλο το 2013, με το ένα τέταρτο αυτών να προέρχεται από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Οι Σύροι πρόσφυγες έρχονται πρώτοι στον κατάλογο όσων έλαβαν άσυλο, φτάνοντας τα 35.800 άτομα. Οι Αφγανοί είναι στη δεύτερη θέση με 16.400 αιτούντες που έλαβαν άσυλο. Περισσότερο από το 60% των Σύρων έλαβε άσυλο στη Σουηδία και τη Γερμανία. Η ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων από την Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Προσφύγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή