Απελευθέρωση 230 Τούρκων αξιωματικών

Απελευθέρωση 230 Τούρκων αξιωματικών

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Την απελευθέρωση 230 αξιωματικών του τουρκικού στρατού, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε σχέση με την υπόθεση «Βαριοπούλα», αποφάσισε χθες δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, μία ημέρα αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι η δίκη τους δεν ήταν δίκαιη.

Η καταδίκη τριακοσίων στρατιωτικών σε ποινές φυλάκισης ως συμμετόχων στην αντικυβερνητική συνωμοσία ονόματι «Βαριοπούλα» είχε χαρακτηριστεί «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» της κυβέρνησης Ερντογάν με τους στρατιωτικούς αντιπάλους της.

«Φυσικά και είμαι χαρούμενη που απελευθερώνεται ο σύζυγός μου, αλλά μέσα στη χαρά υπάρχει και πίκρα», είπε η Νιγκούλ Ντογκάν, σύζυγος του στρατηγού Τσετίν Ντογκάν. «Αυτοί οι άνθρωποι κρατήθηκαν άδικα στη φυλακή επί τέσσερα χρόνια εξαιτίας μιας άδικης δίκης με πλαστά στοιχεία», προσέθεσε.

Εχοντας κατοχυρώσει την ισχύ του απέναντι στο στρατιωτικό κατεστημένο, ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε στις αρχές της χρονιάς ότι οι υποθέσεις μπορούν να ανοίξουν ξανά. Κυβερνητικοί κύκλοι απέδωσαν ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι αρχικές δίκες στο δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του Ερντογάν που στράφηκε εναντίον του, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή των ακολούθων του στην αστυνομία και στα σώματα ασφαλείας στις καταδίκες στρατιωτικών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων στις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και Εργκένεκον.

Η απελευθέρωση των στρατιωτικών δεν αναμενόταν να πλήξει τη δημοτικότητα του Ερντογάν. Αντιθέτως, μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ερντογάν με το στρατιωτικό κατεστημένο, σε μια στιγμή κατά την οποία επιζητεί τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες προκειμένου να μεταπηδήσει από την πρωθυπουργία στην προεδρία τον Αύγουστο.

Με ξεχωριστές δικαστικές αποφάσεις τον Μάρτιο απελευθερώθηκε ο πρώην αρχηγός του στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ και άλλοι καταδικασθέντες για τη συνωμοσία του στρατού για την ανατροπή του Ερντογάν, γνωστή ως υπόθεση Εργκένεκον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή