«Οικονομική» η προεδρία Ελλάδος σε Ε.Ε.

«Οικονομική» η προεδρία Ελλάδος σε Ε.Ε.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη… φθηνότερη ευρωπαϊκή προεδρία όλων των εποχών θα κάνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, από τα 50 εκατ. ευρώ που ενέγραψε στον προϋπολογισμό του 2014 για τη διεξαγωγή της προεδρίας ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, δεν έχουν ξοδευτεί ακόμα ούτε τα μισά. Στο ΥΠΕΞ εκτιμούν ότι το κόστος της προεδρίας θα φτάσει στη χειρότερη περίπτωση στα 25 εκατ. ευρώ, επισημαίνουν όμως ότι τελικά μπορεί να είναι ακόμα μικρότερο, να κυμανθεί από 18 έως 20 εκατ. ευρώ. Ετσι, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ ευελπιστεί ότι θα επιστρέψει από 25 ώς 30 εκατ. στο υπουργείο Οικονομικών. Το ποσό δεν είναι τεράστιο, στο ΥΠΕΞ ωστόσο εκτιμούν ότι είναι μεγάλη η συμβολική αξία του μηνύματος, ότι το Δημόσιο μπορεί να αντεπεξέλθει σε δύσκολα εγχειρήματα και χωρίς σπατάλες.

Ενα μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος μιας προεδρίας δεν μπορούσε να υπολογιστεί με ακρίβεια εκ των προτέρων. Ο μόνος οδηγός που είχε το ΥΠΕΞ, όταν προετοίμαζε την προεδρία, ήταν τα ποσά που είχαν καταβάλει οι χώρες που διοργάνωσαν προεδρία αυτού του τύπου πριν από την Ελλάδα και αφού είχε τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβώνας. Τα κοστολογικά παραδείγματα κυμαίνονταν από 65 εκατ. ευρώ (Κύπρος) ώς και 95 εκατ. ευρώ (Πολωνία), και η οδηγία του πρωθυπουργού και του κ. Βενιζέλου ήταν να κρατηθεί χαμηλά το κόστος. Ετσι αποφασίστηκε ότι η ελληνική προεδρία 2014 θα είναι φθηνότερη από κάθε προηγούμενη. Από εκεί και πέρα, κορυφαία προτεραιότητα για τον αρμόδιο υφυπουργό Δ. Κούρκουλα ήταν η συγκράτηση του κόστους: όλο το διάστημα της προετοιμασίας και διεξαγωγής της προεδρίας πρυτάνευσε η λογική του κόκκινου μαρκαδόρου. Ο επικεφαλής του γραφείου της προεδρίας, πρέσβης Δημήτρης Τζιράς, έγινε γνωστός στην κυβέρνηση ως ο «κύριος όχι» όταν του έφερναν να καλύψει φουσκωμένες απαιτήσεις για κάλυψη εξόδων.

Σε συνεργασία με τον κ. Δ. Κούρκουλα κατάφερε να επιβάλει στα υπουργεία να διεκπεραιώσουν υποχρεώσεις της προεδρίας με ώς και 80% μειωμένη δαπάνη από ό,τι είχαν ζητήσει αρχικά. Αξίζει να σημειωθεί πως το γραφείο της προεδρίας βγήκε μόνο με 9 εκτάκτους, αντί για τους προγραμματισμένους 25.

Στο ΥΠΕΞ, που κάλυψε τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς στην προεδρία, δεν πληρώθηκε καμία υπερωρία, ενώ αποφάσεις όπως να ζητηθεί η συνδρομή των χορηγών, να γίνουν όλες οι εκδηλώσεις στο Ζάππειο, αλλά και να μη γίνουν τα καθιερωμένα δώρα σε όσους συμμετείχαν σε εκδηλώσεις της προεδρίας συνέβαλαν στη συγκράτηση του κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή