Ανω των 6,5 δισ. δολ. οι συμφωνίες

Ανω των 6,5 δισ. δολ. οι συμφωνίες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συμφωνίες, δυνητικής αξίας άνω των 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επισημαίνουν κινεζικοί διπλωματικοί κύκλοι, τόσο σε διακρατικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, συνεχίζεται η ελληνοκινεζική οικονομική συνεργασία.

Εδράζεται δε στους δύο άξονες των θαλάσσιων μεταφορών και της διά της Ελλάδος προώθησης των εισαγωγών της Ευρώπης από την Ασία. Με δεδομένο ότι ο ελληνικός στόλος διακινεί το 60% του εισαγόμενου στην Κίνα αργού πετρελαίου και το 50% των εξαγόμενων διεθνώς προϊόντων της, αλλά και την παρουσία στον Πειραιά της Cosco, την οποία επισκέπτονται σήμερα οι δύο πρωθυπουργοί, καθίσταται σαφές ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους. Αυτό άλλωστε δήλωσαν ξεκάθαρα και οι δύο πρωθυπουργοί, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ευρωπαϊκή πύλη της Ευρώπης για τις ασιατικές εισαγωγές. Και για τον λόγο αυτό Αθήνα και Πεκίνο σύναψαν και σειρά διακρατικών συμφωνιών.

Οι σημαντικότερες

Οι βασικότερες εξ αυτών είναι, κατ’ αρχάς, το μνημόνιο για την Ενίσχυση της Διμερούς Οικονομικής και Επενδυτικής Συνεργασίας που υπέγραψαν στο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Gao Hucheng.

Δεύτερον, το μνημόνιο από την Enterprise Greece (πρώην Invest in Greece) με την China Development Bank Corporation, η αξία του οποίου είναι της τάξης των 200 εκατ. δολ. και, τρίτον, το αντίστοιχο μνημόνιο της Enterprise Greece με την China Energy Conservation and Environmental Protection Group και την China State Construction & Engineering Corporation (CSCEC), η οποία έχει ενδιαφερθεί για τις σιδηροδρομικές υποδομές.

Αλλες τρεις συμφωνίες που εστιάζονται καθαρά στις θαλάσσιες μεταφορές και δραστηριότητες και αναβαθμίζουν το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας υπέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ειδικότερα, υπεγράφη μνημόνιο αλληλοκατανόησης για τη Θαλάσσια Συνεργασία με τον διοικητή της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Κίνας, Liu Cigui, που αφορά τη συνεργασία της θαλάσσιας περιβαλλοντικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των οικοσυστημάτων, την αναζήτηση και αξιοποίηση θαλασσίων πόρων, τη θαλάσσια παρατήρηση, πρόβλεψη και προειδοποίηση ωκεάνιων καταστροφών, την έρευνα, ανάπτυξη και εκπαίδευση θαλάσσιων επιστημονικών ζητημάτων, την επιβολή του νόμου στη θάλασσα, τη θαλάσσια πολιτική εν γένει, καθώς και κάθε άλλο τομέα συνεργασίας που θα συμφωνείται στο εξής μεταξύ των δύο χωρών. Η δεύτερη συμφωνία που υπεγράφη από τον κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και τον πρόεδρο της China Development Bank, Zheng Zhijie, ενισχύει τη συνεργασία για χρηματοοικονομική βοήθεια σε ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, όχι μόνο μεγάλου, αλλά και μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Σημειώνεται ότι η εν λόγω συμφωνία αφορά και επενδύσεις που συνδέονται με την ελληνική λιμενική βιομηχανία και τις υποδομές.

Η τρίτη συμφωνία που υπεγράφη από τον κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη είχε ως αντισυμβαλλόμενο τον κινεζικό νηογνώμονα και με αυτή εξουσιοδοτείται η China Classification Society να παράσχει υπηρεσίες σε πλοία τα οποία φέρουν την ελληνική σημαία. Κάτι που εκτιμάται ότι ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, αλλά και την εξυπηρέτηση των ελληνικών πλοίων που κατασκευάζονται ή προσεγγίζουν την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT