Ανοιξε τις πόρτες του χθες το πρώτο τζαμί της Δανίας

Ανοιξε τις πόρτες του χθες το πρώτο τζαμί της Δανίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πόρτες του άνοιξε χθες το πρώτο τζαμί της Δανίας στην Κοπεγχάγη, την κατασκευή του οποίου χρηματοδότησε με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ η κυβέρνηση του Κατάρ. Η μουσουλμανική κοινότητα της Δανίας γιορτάζει τα εγκαίνια του οικοδομικού συγκροτήματος με έκταση 6.700 τετραγωνικά μέτρα, όπου θα στεγασθούν το τζαμί, ένα πολιτιστικό κέντρο, ένα τηλεοπτικό στούντιο και ένα γυμναστήριο. Η ανέγερση αποτελεί μια μορφή νίκης, αφού η έντονη παρουσία του αντιμεταναστευτικού ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας και οι αιματηρές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από την απεικόνιση του Προφήτη Μωάμεθ σε κινούμενα σχέδια δημιούργησαν το τελευταίο διάστημα ένταση στις σχέσεις του δανικού πληθυσμού και της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, δεν χαρακτηρίζεται από την ευρεία κοινωνική αποδοχή που θα επιθυμούσε η μουσουλμανική κοινότητα της Δανίας. Η συνοικία που φιλοξενεί το οικοδόμημα είναι μια από τις φτωχές περιοχές της Κοπεγχάγης. Την ίδια στιγμή, η απουσία κάποιου επιφανούς Δανού πολιτικού στην τελετή για τα εγκαίνια του τζαμιού τονίζει τον σκεπτικισμό με τον οποίον αντιμετωπίζουν οι Δανοί το εγχείρημα αυτό.

Στην πολιτική σκηνή της Δανίας, αν και στον μεγαλύτερο βαθμό υποστηρίχθηκε η κατασκευή του τζαμιού, ελάχιστοι πολιτικοί έχουν δηλώσει προσωπικά τη θετική τους στάση. Ο ηγέτης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, Αντερς Σάμουελσεν, σχολίασε στην καθημερινή εφημερίδα Berlingske ότι «δεν κατανοεί ακριβώς το γεγονός της χρηματοδότησης» και πως «δεν θα ρισκάρει να υποστηρίξει κάτι το οποίο πιθανώς θα ήταν βλακώδες τελικά να υποστηρίξει». Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, δήλωσε ότι η συντηρητική κυβέρνηση του Κατάρ «αναμένει πιθανότατα να αποκτήσει μια άμεση ή έμμεση επιρροή στο τζαμί», γεγονός που θα εμποδίσει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στη δανική κοινωνία.

Ανάμεσα στο 2001 και το 2011, οι κεντροδεξιές μειοψηφικές κυβερνήσεις της Δανίας στηρίζονταν στην υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος στο Κοινοβούλιο με αντάλλαγμα την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, καθιστώντας τη μία από τις πιο σκληρές στην Ευρώπη. Το Λαϊκό Κόμμα, ύστερα από την ανάληψη της εξουσίας από τον Νταλ το 2012, έχει στραφεί στο ζήτημα του πιθανού κόστους που μπορεί να έχει η απασχόληση εργατών από την Ανατολική Ευρώπη στη Δανία, με αποτέλεσμα να κερδίσει μία στις τέσσερις ψήφους στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το δανικό ισλαμικό συμβούλιο είχε αποπειραθεί να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα χρήματα για το τζαμί τουλάχιστον δύο φορές προσεγγίζοντας άλλα κράτη προτού το Κατάρ απαντήσει θετικά. Συγκεκριμένα, η οργάνωση είχε έρθει σε επαφή με το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Στη συνέχεια, εμφανίσθηκε στο κανάλι Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, κατορθώνοντας να προσελκύσει την προσοχή του πρώην εμίρη της χώρας, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί. «Δεν έχουμε σχέση με την πολιτική του Κατάρ και δεν σχετιζόμαστε με τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του δανικού ισλαμικού συμβουλίου, Μοχάμεντ αλ Μαϊμουνί. «Το συμβούλιό μας έχει τον πλήρη έλεγχο και γι’ αυτό είμαστε τόσο ευτυχείς για τη δωρεά αυτή, επειδή έρχεται χωρίς απαιτήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή