Αυτοδιαχειριζόμενη κομποστοποίηση

Αυτοδιαχειριζόμενη κομποστοποίηση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάρε την κομποστοποίηση στα χέρια σου! Διαχειρίσου τα οργανικά απόβλητα, συλλογικά! Με αυτή τη λογική εξελίσσεται με επιτυχία τα τρία τελευταία χρόνια μια πολύ ενδιαφέρουσα, πραγματικά πρωτοποριακή πρωτοβουλία στην Καλαμάτα. Πρόκειται για την πρώτη, απ’ όσο γνωρίζουμε, προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα αυτοδιαχειριζόμενο από τους πολίτες δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης στην Ελλάδα.

Ολα ξεκίνησαν το 2011 όταν η ομάδα δραστήριων πολιτών Re:Think Project αποφάσισε να ξεκινήσει την αυτοδιαχειριζόμενη συνοικιακή κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων. Η ιδέα ήταν απλή, αλλά καινοτόμος: όταν σε μια γειτονιά υπάρχουν κάτοικοι που θέλουν να συνεργαστούν πραγματοποιώντας κομποστοποίηση, τότε τοποθετείται ένας κομποστοποιητής, τον οποίο συλλογικά τροφοδοτούν με τα οργανικά τους απορρίμματα, συλλογικά φροντίζουν, ενώ θα μπορούν όλοι να πάρουν από το κόμποστ (εδαφοβελτιωτικό) που θα παραχθεί. Η καινοτομία βρίσκεται στην ανάδειξη της πρωτοβουλίας των κατοίκων, στη δική τους ενεργοποίηση, συνείδηση και αυτοοργάνωση και στην τοποθέτηση κοινών κομποστοποιητών, αντί των οικογενειακών στο σπίτι του καθενός ή κάποιας κεντρικής μονάδας κομποστοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρώτοι κομποστοποιητές ήταν χειροποίητοι, φτιάχτηκαν με τη γνώση και το μεράκι ανθρώπων που ενδιαφέρονται.

Η πρωτοβουλία του Re:Think Project είχε πολύ σημαντική απήχηση. Σχηματίστηκαν αρκετές ομάδες και η διαδικασία της κομποστοποίησης εξελίχθηκε πολύ καλά, με την επιστημονική επίβλεψη και βοήθεια μελών της ομάδας, που είχαν την τεχνογνωσία. Για να γίνει σωστά η εκπαίδευση των πολιτών, το Re:Think Project αναλαμβάνει να κάνει πολλαπλά βιωματικά εργαστήρια για κάθε κομποστοποιητή που τοποθετείται, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Στόχος, η εξοικείωση των χρηστών τόσο με τη διαδικασία και τον έλεγχο του δικτύου όσο και με τη συλλογή του παραγόμενου κόμποστ.

Νέα σύμβαση

Η επιτυχία έφερε κοντά στην προσπάθεια και τον Δήμο Καλαμάτας, που αγκάλιασε το εγχείρημα προσφέροντας στη συνέχεια τους κομποστοποιητές, τους χώρους για να τοποθετηθούν και οικονομική υποστήριξη. Ο δήμος προμηθεύει τους κομποστοποιητές με κλαδέματα τα οποία είναι απαραίτητα για καλής ποιότητας κόμποστ. Πρόσφατα, το Re:Think Project και ο Δήμος Καλαμάτας υπέγραψαν νέα σύμβαση συνεργασίας, με την οποία οι εγκατεστημένοι κομποστοποιητές θα φτάσουν τους 60, από 24 σήμερα.

Κάθε κομποστοποιητής με μέση χρήση απορροφάει επτά τόνους οργανικών υλικών (μπορεί και το διπλάσιο). Δηλαδή επτά τόνους λιγότερα σκουπίδια για τον δήμο να διαχειριστεί. Κάθε τόνος που διαχειρίζεται ο δήμος κοστίζει 85 ευρώ. Μειώνονται επίσης τα έξοδα για τη διαχείριση των κλαδεμάτων των χώρων πρασίνου, ενώ θα μειωθεί και το κόστος λίπανσης των δημοτικών χώρων από το παραγόμενο κόμποστ, που πιστοποιείται από τον Οργανισμό ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Ομως το πιο σημαντικό κέρδος είναι η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή