Νεκρός από ισραηλινά πυρά και τρίτος Παλαιστίνιος

Νεκρός από ισραηλινά πυρά και τρίτος Παλαιστίνιος

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Δυτική Οχθη ύστερα από τη δολοφονία ακόμη δύο Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά, στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τον εντοπισμό των τριών Ισραηλινών εφήβων που αγνοούνται εδώ και εννέα ημέρες.

Ο 14χρονος Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Ντοντίν σκοτώθηκε από σφαίρα στο στήθος στην κωμόπολη Ντούρα, κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, όπου Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εισβάλει αναζητώντας κρησφύγετα της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς. Νεαροί Παλαιστίνιοι εκσφενδόνισαν εναντίον τους πέτρες και αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες μολότοφ, ενώ οι Ισραηλινοί έκαναν χρήση πραγματικών πυρών.

Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Καλάντια, κοντά στη Ραμάλα, με συνέπεια να τραυματιστούν σοβαρά τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας εξέπνευσε χθες το πρωί, ανεβάζοντας σε τρία τα θύματα των Παλαιστινίων την τελευταία εβδομάδα.

Αφορμή για την υποτροπή των εντάσεων στη Δυτική Οχθη στάθηκε η εξαφάνιση, προ εννέα ημερών, τριών Ισραηλινών σπουδαστών ιερατικής σχολής, που είχαν θεαθεί να κάνουν οτοστόπ στη Δυτ. Οχθη. Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για απαγωγή -κάτι που η ισλαμική οργάνωση αρνείται- χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις. Η κυβέρνηση Νετανιάχου αξιοποίησε το συμβάν για να εξαπολύσει εκστρατεία κατά της Χαμάς -μέχρι χθες είχε συλλάβει τουλάχιστον 330 Παλαιστινίους- και να τορπιλίσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που σχηματίσθηκε πρόσφατα ύστερα από συμφωνία της ισλαμικής οργάνωσης με τις κοσμικές δυνάμεις που στηρίζουν τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Ριάντ αλ Μάλκι κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση για «υπερβολική αντίδραση» και τη διεθνή κοινότητα για αδιαφορία απέναντι στα δεινά των ομοεθνών του. «Τρία παιδιά εξαφανίστηκαν και, σε αντίποινα γι’ αυτό, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε εκατοντάδες Παλαιστινίους και ισοπέδωσε 150 σπίτια», δήλωσε ο Μάλκι, υποστηρίζοντας ότι ο Νετανιάχου «εκτοξεύει κατηγορίες χωρίς να προσφέρει αποδείξεις», για να προσθέσει: «Αυτό που με εξοργίζει περισσότερο είναι η έλλειψη της παραμικρής αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα».

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ περιόρισαν αυστηρά την πρόσβαση στο ιερό τέμενος Αλ Ακσά, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να αποτρέψουν ταραχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT