Αποδόσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση των τιμών του χρυσού λόγω Fed

H τιμή του χρυσού υποχώρησε χθες από τα υψηλά διμήνου στην αγορά του Λονδίνου, διότι οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους και έτσι να εξαργυρώσουν τα κέρδη των τελευταίων 8 εβδομάδων έπειτα από την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για αρκετό χρόνο ακόμη. Οι επενδυτές θεωρούν πως θα επανέλθει κάποια στιγμή η απειλή του πληθωρισμού σε ένα περιβάλλον ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού, μια εκτίμηση που τους ενθαρρύνει να τηρούν στάση αναμονής για μετέπειτα άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου. Ο χρυσός ήταν ανέκαθεν επενδυτικό καταφύγιο σε ένα έντονο πληθωριστικό περιβάλλον.

Την Παρασκευή, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,7% στα 1.311,18 δολάρια η ουγγιά, αφού είχε φθάσει τα 1.322,12 δολάρια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου, μέσα στην εβδομάδα. Στις αρχές της εβδομάδας, δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα, η τιμή του χρυσού είχε ενισχυθεί κατά 3,9%. Από τις αρχές του έτους, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 9,1%, τερματίζοντας έτσι την πτωτική πορεία που ακολουθούσε το 2013, με απώλειες 28%.

Πετρέλαιο

Σταθερά σε επίπεδα κοντά στα υψηλότερα των τελευταίων εννέα μηνών κυμαίνονταν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά ημέρες κλιμακούμενης βίας στο Ιράκ, προέλασης των ακραίων ισλαμιστών σε περιοχές του νότου της χώρας κρίσιμες για την παραγωγή πετρελαίου αλλά και κατάληψης του καίριου διυλιστηρίου στην πόλη Μπαϊτζί. Τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού Νέας Υόρκης για παράδοση Αυγούστου κινούντο ανοδικά το απόγευμα στα 106,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent έχοντας υπερβεί τα 115 δολάρια το βαρέλι κυμαινόταν το απόγευμα στα 115,40 δολάρια το βαρέλι. Εντείνεται, άλλωστε, η ανησυχία αναλυτών του κλάδου για το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου των τιμών του μαύρου χρυσού στα 120 δολάρια το βαρέλι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανίσχυρη, προς το παρόν, ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Στα επίπεδα των 275 εκατ. ανήλθε ο τζίρος στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων. Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων επενδυτών για τις ελληνικές εκδόσεις 5ετίας και 10ετίας. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές από τη χρονική στιγμή που εξεδόθη το 5ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο έχει ζωηρέψει σημαντικά η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 71,75 λεπτά/ευρώ τo απόγευμα της Πέμπτης. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 81,75 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 5,82%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ανήλθε στις 456 μονάδες βάσης (μ.β.). Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 104,43 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,26%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή