Στα 3,8 τρισ. η συμβολή των κτιριακών υποδομών στο ΑΕΠ 9 ευρωπαϊκών χωρών

Στα 3,8 τρισ. η συμβολή των κτιριακών υποδομών στο ΑΕΠ 9 ευρωπαϊκών χωρών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβολή της τάξεως των 3,8 τρισ. ευρώ στο ΑΕΠ συνολικά 9 ευρωπαϊκών χωρών είχε το 2013 ο κλάδος των υποδομών και των οικοδομηθέντων κτιρίων (κατοικίες, επαγγελματικά και βιομηχανικά ακίνητα), αναφέρει σχετική έρευνα της Arcadis σε συνεργασία με τον Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Μελετών (Cebr).

Οι εταιρείες έχουν αναπτύξει έναν δείκτη ο οποίος εξετάζει το εισόδημα που δημιουργείται από τα κτίρια, τις υποδομές και άλλα σχετικά περιουσιακά στοιχεία, όπως π.χ. μια βιομηχανική μονάδα, σε ένα σύνολο 30 χωρών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν από κοινού το 82% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οπως φαίνεται στην έρευνα, κατά μέσο όρο το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ προκύπτει από τέτοιου είδους επενδύσεις, με το σχετικό ποσοστό να έχει διακυμάνσεις με βάση τον βαθμό ωρίμανσης της κάθε οικονομίας. Σύμφωνα με την ανάλυση, καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις, παραγωγικά βιομηχανικά κέντρα και υψηλής ποιότητας συγκροτήματα κατοικιών κι επαγγελματικά ακίνητα συμβάλλουν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο στην οικονομική απόδοση μιας χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, οι εν λόγω υποδομές στην Κίνα απέδωσαν 5 τρισ. το 2013, φέρνοντας την εν λόγω χώρα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ με 4,2 τρισ., η Ινδία με 1,5 τρισ. και η Ιαπωνία με 1,45 τρισ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες με ανεπτυγμένη οικονομία βασίζονται λιγότερο στις υποδομές τέτοιου είδους (κτιριακές και συγκοινωνιακές) για τη δημιουργία πλούτου, καθώς αυτές συμβάλλουν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 36% του ΑΕΠ. Στον αντίποδα, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου η βιομηχανική παραγωγή διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, η μέση συμβολή στο ΑΕΠ των εν λόγω υποδομών άγγιξε το 45%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή