Ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης η πριγκίπισσα Χριστίνα

Ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης η πριγκίπισσα Χριστίνα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης θα βρεθεί η αδελφή του βασιλέα Φιλίππου ΣΤ΄ της Ισπανίας, πριγκίπισσα Χριστίνα, η οποία κατηγορείται μαζί με τον αθλητή σύζυγό της για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Μόλις μία εβδομάδα μετά τη στέψη του νέου βασιλέα και τις δεσμεύσεις του για «διαφάνεια και εντιμότητα» στη λειτουργία των ανακτόρων, η απόφαση των ανακριτών απειλεί να φέρει για μία ακόμη φορά το θέμα της διαφθοράς του οίκου των Βουρβώνων στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ο ανακριτής της υπόθεσης, δικαστής Χοσέ Κάστρο, στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, θα εκδώσει αύριο το πόρισμα της έρευνάς του.

Σύμφωνα με την ισπανική Δικαιοσύνη, το πόρισμα της ανάκρισης θα περιέχει τις προτάσεις για άσκηση διώξεων και το πλήρες κατηγορητήριο. Οι εισαγγελείς της υπόθεσης είχαν προηγουμένως εκφράσει τη διαφωνία τους για την παραπομπή της «ινφάντα Κριστίνα» ενώπιον της Δικαιοσύνης, αμφιβάλλοντας για το κατά πόσον ευθύνεται για τις παρανομίες του συζύγου της, του πρώην παίκτη του χάντμπολ Ινάκι Ουρντανγκαρίν. Η έρευνα έδειξε ότι ο 46χρονος Ουρντανγκαρίν καθώς και πρώην συνεταίρος του υπεξαίρεσαν 6 εκατομμύρια ευρώ από κρατικές χρηματοδοτήσεις στη μη κυβερνητική οργάνωση Noos, που διηύθυναν.

Η πριγκίπισσα, της οποίας το πλήρες όνομα είναι Κριστίνα Φρειδερίκη Βικτωρία Αντωνία ντε λα Σάντα Τρινιδάδ ντε Μπορμπόν-ι-Γκρέσια, είχε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ενώ κατείχε από κοινού με τον σύζυγό της την εταιρεία Aizoon, την οποία η εισαγγελία χαρακτηρίζει «βιτρίνα» για τα ξέπλυμα «μαύρων» κεφαλαίων.

Η ινφάντα Κριστίνα κατέστη έτσι σύμβολο της παθολογίας της ισπανικής βασιλείας μέσα σε δέκα μόλις χρόνια.

Πριν από μόλις μία δεκαετία, ο ταμπλόιντ Τύπος της Ισπανίας αφιέρωνε σελίδες επί σελίδων για το συμπαθητικό ζευγάρι της ινφάντα και του χαντμπολίστα, που επιθυμούσε να «ζήσει όπως όλος ο κόσμος». Για τον μήνα του μέλιτος, το 1998, οι νιόπαντροι επέλεγαν την ορειβασία στα Ιμαλάια, ενώ ο «βασιλικός γαμπρός» αποκτούσε, πέντε χρόνια αργότερα, πτυχίο Οικονομικών από το προβεβλημένο πανεπιστήμιο Esade της Βαρκελώνης.

Από την εποχή εκείνη χρονολογείται η μη κυβερνητική οργάνωση Noos, που ίδρυσε ο Ινάγκι με πρώην καθηγητή του στην Esade. Η «οργάνωση», με ειδίκευση στις δημόσιες σχέσεις, εξασφάλισε στα λίγα χρόνια λειτουργίας της εκατομμύρια ευρώ σε συμβόλαια από ισπανικές περιφέρειες και δήμους. Αποφασισμένοι να υπεξαιρέσουν μέρος του πακτωλού αυτού, η ινφάντα και ο σύζυγός της ίδρυσαν την εταιρεία Aizoon, στην οποία διοχέτευαν τα προϊόντα της παράνομης δραστηριότητάς τους.

Μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης τον περασμένο Μάρτιο, η 48χρονη πριγκίπισσα εγκατέλειψε τις μέχρι τότε πολυτελείς συνήθειές της, επιλέγοντας να εμφανίζεται ως «απλή μητέρα και νοικοκυρά», που μαγειρεύει για την οικογένειά της και φροντίζει για τα μαθήματα των παιδιών. Η αιφνιδιαστική οβιδιακή μεταμόρφωση, όμως, δεν στάθηκε ικανή να πείσει τον επίμονο ανακριτή της Μαγιόρκας, που παραπέμπει τώρα την ινφάντα ενώπιον της Δικαιοσύνης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT