Η Λεπέν δεν βρήκε συμμάχους

Η Λεπέν δεν βρήκε συμμάχους

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η στρατηγική που συνέβαλε στην αύξηση της εκλογικής επιρροής του Εθνικού Μετώπου στο εσωτερικό της Γαλλίας αποδείχθηκε λιγότερο επιτυχής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η Μαρίν Λεπέν απέτυχε να βρει συμμάχους ώστε να σχηματίσει ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ενώ η Λεπέν έπεισε μερίδα των Γάλλων ψηφοφόρων ότι το κόμμα της έχει απομακρυνθεί από τις ακροδεξιές και αντισημιτικές ρίζες του, δεν συνέβη το ίδιο και με τους πιθανούς εταίρους της από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πριν από τις ευρωεκλογές, η Λεπέν είχε δηλώσει ότι κύριος στόχος της είναι να σχηματίσει πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να εξασφαλίσει πόρους τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και περισσότερους συνεργάτες και κοινοβουλευτικό χρόνο. Μετά τη νίκη του Εθνικού Μετώπου στις εκλογές της 25ης Μαΐου, η Λεπέν δήλωσε ότι θα επιτύχει «αναμφίβολα» τον στόχο της.

Ομως χθες, λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία για τον σχηματισμό ομάδων, η Λεπέν είχε εξασφαλίσει ευρωβουλευτές από πέντε χώρες, αντί των επτά που απαιτείται κατ’ ελάχιστον. «Δεν έχουμε ομάδα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό. «Αλλά οι ευρωβουλευτές μας, που είναι περισσότεροι από τους ευρωβουλευτές κάθε άλλου γαλλικού κόμματος, θα είναι παρόντες για να υπερασπιστούν τη Γαλλία, είτε με είτε χωρίς ομάδα».

Στις 10 Ιουνίου η Λεπέν ήρθε σε ρήξη με τον Ολλανδό ηγέτη του κόμματος της Ελευθερίας, Χερτ Βίλντερς, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το πολυδιαφημισμένο σύμφωνο των δύο κομμάτων. Ο λάβρος πολέμιος του Ισλάμ, Βίλντερς, είχε θεωρηθεί η γέφυρα που θα βοηθούσε το Εθνικό Μέτωπο να γίνει αποδεκτό στα μάτια εβραϊκών οργανώσεων. Αντ’ αυτού, ο 86χρονος ιδρυτής του κόμματος, Ζαν-Μαρί Λεπέν, τορπίλισε τη συνεργασία, με σχόλια που θεωρήθηκε ότι παρέπεμπαν στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, η Μαρίν Λεπέν προχώρησε σε συνομιλίες με τον επικεφαλής του πολωνικού κόμματος ΚΝΡ, Γιάνους Κόρβιν Μίκε, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ψηφίζουν, καθώς και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Χίτλερ γνώριζε για την εξολόθρευση των Εβραίων.

Ενώ ο Ζαν-Μαρί Λεπέν επέκρινε ανοικτά την κόρη του γιατί δεν έκανε περισσότερες τέτοιες επαφές με κόμματα ακόμη πιο ακραία, ο μεγάλος της ανταγωνιστής, ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ σχημάτιζε με επιτυχία τη δική του ομάδα. Ο Φάρατζ, που εξαρχής απέρριπτε τη συνεργασία με τη Λεπέν ως ακραία, συμμάχησε με τον Ιταλό Μπέπε Γκρίλο και –το πιο επώδυνο για τη Μαρίν Λεπέν– με μία Γαλλίδα ευρωβουλευτή που η ίδια απομάκρυνε από το Εθνικό Μέτωπο επειδή είχε υποστηρίξει ότι και οι μη Ευρωπαίοι ξένοι πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συνολικά η επιρροή των Γάλλων ευρωβουλευτών στο εσωτερικό των ευρωομάδων έχει μειωθεί, μετά την εκλογική ανατροπή της 25ης Μαΐου. Είναι ενδεικτικό αυτό που συμβαίνει στη σοσιαλιστική ευρωομάδα, όπου η πολυπληθέστερη αντιπροσωπεία είναι πλέον η ιταλική, με 31 ευρωβουλευτές, ακολουθούμενη από τη γερμανική με 27, την ισπανική με 20 και τη γαλλική με 13.

Μετά την εκλογική του νίκη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, διεκδικεί την τοποθέτηση Ιταλού αξιωματούχου σε ένα από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα. Χθες ο Ρέντσι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να στηρίξει ενεργά τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στο ζήτημα της μετανάστευσης. «Μια Ευρώπη που λέει στον ψαρά από την Καλαβρία να ψαρεύει τόνο με μία συγκεκριμένη τεχνική, αλλά γυρίζει την πλάτη της όταν στη θάλασσα επιπλέουν πτώματα, δεν μπορεί να αυτοαποκαλείται πολιτισμένη» είπε ο Ρέντσι στην ιταλική Βουλή. «Αν όταν αντιμετωπίζουμε τις τραγωδίες της μετανάστευσης μας λένε ότι αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα, τότε λέω κρατήστε το κοινό σας νόμισμα και αφήστε μας τις αξίες μας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT