Το μοναχικό success story της Καμεράτας

Το μοναχικό success story της Καμεράτας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα απολαύσουμε θέαμα και αισθητική στον «Σιρόη», την περσική «φαντασία» του Johann Adolph Hasse, την όπερα που γράφτηκε το 1728, που ανανεωμένη, μουσικά, σκηνοθετικά, δραματουργικά, κάνει ως διεθνής συμπαραγωγή την πρεμιέρα της στην Αθήνα.

Με δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής (Αλ. Τριάντη), στις 26 και 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η όπερα του Hasse έρχεται να μας επανασυνδέσει με το στυλ galante του ροκοκό, τη μουσική και αισθητική γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο του Χέντελ και του Βιβάλντι και τον κόσμο του κλασικισμού.

Αυτή την παρένθεση του 18ου αιώνα, με μήτρα τη σχολή της Νάπολης και με εξέχοντα εκπρόσωπο τον Johann Adolph Hasse (και τον Ραμό στη Γαλλία) θα δούμε σε μία από τις πιο θεαματικές λυρικές μεταφορές της στον «Σιρόη» (τον βασιλιά της Περσίας). Σε αυτήν την παραγωγή της Βασιλικής Οπερας των Βερσαλλιών θα δούμε τη σύμπραξη του Ελληνα αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, από τις πιο δυναμικές προσωπικότητες διεθνούς διαμετρήματος, και του Κροάτη κόντρα τενόρου Max Cencic, που εδώ, ως «πολυπράγμων και πολυτάλαντος», ανέλαβε τη σκηνοθεσία. Η Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής (Armonia Atenea όπως είναι το διεθνές όνομά της) με τον μικρό, πιστό πυρήνα της, των 10 μουσικών, που με αυταπάρνηση προσφέρουν έργο μαζί με τους λοιπούς μουσικούς που θα ενισχύσουν την ορχήστρα θα επιχειρήσει, με όργανα εποχής, να μας μεταφέρει στο αυθεντικό κλίμα του 18ου αιώνα.

Για τον Γιώργο Πέτρου, που παράλληλα δουλεύει τον «Μιθριδάτη» του Μότσαρτ (ενώ η πρόσφατη δισκογραφική παραγωγή της Armonia Atenea «Προμηθέας» του Μπετόβεν από την Decca έχει αποσπάσει τη διεθνή προσοχή), η ερευνητική του δουλειά προχωράει μεθοδικά. Είναι από μόνος του ένα success story που στη λοιπή Ευρώπη το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν. Με 130.000 ευρώ προϋπολογισμό, η Καμεράτα, απούσα για την επίσημη Ελλάδα, είναι προσκεκλημένη για το 2014-15 σε 17 από τα κορυφαία λυρικά θέατρα της Ευρώπης, ενώ είναι προσκεκλημένη στα Proms του ΒΒC, όπου για πρώτη φορά θα υπάρχουν Ελληνες.

Πέρασμα σε νέα εποχή

Τίποτε τυχαίο, αφού η συστηματική δουλειά φέρνει αποτέλεσμα. «Η Καμεράτα μπορεί να περάσει στη νέα εποχή», λέει ο Γιώργος Πέτρου, «επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους της, αλλάζοντας την εσωτερική δομή της». Αναφέρεται με μεγάλη εκτίμηση στους μουσικούς της Ορχήστρας, που επιτελούν έργο.

Οπως και στους τραγουδιστές που θα μας μεταφέρουν στο κλίμα του Hasse στον «Σιρόη». Τον ρόλο του βασιλιά ερμηνεύει ο Antonio Giovannini. Ο Βασίλης Καβάγιας θα είναι αγνώριστος αφού, για να ερμηνεύσει τον ρόλο του Cosroe, θα φοράει γεροντική μάσκα από σιλικόνη. Μεγάλοι γυναικείοι ρόλοι για τις Μίνα Πολυχρόνου, Μαίρη-Ελεν Νέζη, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Βασιλική Καραγιάννη. Ολα μας υπόσχονται θέαμα και άκουσμα υψηλής αισθητικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT