Η ιδιόμορφη ζωή της Δούκισσας

Η ιδιόμορφη ζωή της Δούκισσας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη ζωή και την ιδιόμορφη προσωπικότητα της Anne Marie Sophie de Marbois-Lebrun, που πέρασε στην Ιστορία ως η Δούκισσα της Πλακεντίας, είναι βασισμένο το νέο μουσικοθεατρικό αναλόγιο της συγγραφέως, σκηνοθέτιδας και ηθοποιού Μάγδας Μαυρογιάννη. Απόψε, η παράσταση θα παρουσιαστεί στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, όπου βρίσκεται και η χειμερινή κατοικία της Δούκισσας, η Βίλα Ιλίσια. Συμμετέχουν η διακεκριμένη μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσσου και ο πολυβραβευμένος πιανίστας Απόστολος Παληός, καθώς και η Μάρθα Μαυρογιάννη στον ρόλο της αφηγήτριας.

Γεννημένη στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1785, η εκκεντρική Anne Marie Sophie de Marbois παντρεύτηκε τον Γάλλο αξιωματικό Anne-Charles Lebrun το 1802. Επτά χρόνια αργότερα, το ζεύγος απέκτησε τον τίτλο de Plaisance. Το 1833, μετά τον χωρισμό της με τον Lebrun, η Δούκισσα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μαζί με την κόρη της Ελίζα, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1840 μετακόμισε στη Βίλα Ιλίσια. Είχε προηγηθεί ο θάνατος της Ελίζας, το 1837 στη Βηρυτό, πιθανώς από πανώλη. Στο πέρασμα του χρόνου, οι ιδιόμορφες συμπεριφορές της Δούκισσας -όπως το βαλσαμωμένο σώμα της κόρης της, που διατηρούσε για χρόνια στο υπόγειο του σπιτιού της, η μεταστροφή της στον ιουδαϊσμό, η φημολογούμενη απαγωγή της από τον λήσταρχο Μπίμπιση και η σταδιακή απομόνωσή της ύστερα από δεκαετίες έντονης κοινωνικής ζωής- είχαν ως συνέπεια τη γέννηση πολλών μύθων γύρω από το πρόσωπό της.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου. Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή