Στο 8% του ΑΕΠ το κόστος του outsourcing

Στο 8% του ΑΕΠ το κόστος του outsourcing

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 8% του ΑΕΠ ανέρχονται οι δαπάνες του ελληνικού κράτους για την εξωτερική ανάθεση εργασιών του δημοσίου τομέα στον ιδιωτικό, γνωστή ως outsourcing. Αν και από το 2000 έως το 2011, οπότε υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 25%, η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις ως προς το ζήτημα αυτό, μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, στην Ελλάδα η χρησιμοποίηση εξωτερικών υπηρεσιών αφορά μέχρι σήμερα περισσότερο στην ανάθεση υπηρεσιών χαμηλής εξειδίκευσης, όπως είναι για παράδειγμα οι υπηρεσίες καθαριότητας. Χώρες με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δημοσίου τομέα όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν αυξήσει τις κυβερνητικές δαπάνες για outsourcing σε ποσοστό άνω του 40% του ΑΕΠ.

Τα χαρακτηριστικά αυτά εντοπίζει μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία Accenture για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδας (ΣΕΣΜΑ). Με τη μελέτη αυτή ο ΣΕΣΜΑ επιχειρεί να εγκαινιάσει τον διάλογο για την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας και σύμπραξης του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, εν όψει και του νέου ΕΣΠΑ, όχι μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών.

Οπως επεσήμανε χθες ο αντιπρόεδρος της Accenture κ. Λάμπρος Τσόλκας, παρουσιάζοντας τη μελέτη, «το outsourcing δεν είναι αυτοσκοπός, δεν κάνει για όλα και δεν ταιριάζει παντού. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική για τους τομείς στους οποίους μπορεί να εφαρμοσθεί». Αναφερόμενος δε στην εύλογη –με βάση τουλάχιστον όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα– καχυποψία έναντι του outsourcing ότι οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας, ο ίδιος τόνισε: «Η ατζέντα δεν είναι να περικόπτουμε κόστος και να κάνουμε outsourcing, αλλά ο δημόσιος τομέας να είναι υψηλής απόδοσης». Στις ΗΠΑ η αύξηση κατά 1% στην αποδοτικότητα της παροχής δημοσίων υπηρεσιών θα σήμαινε εξοικονόμηση 995 δισ. δολαρίων έως το 2025. Αντίστοιχη αύξηση της αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 192 δισ. δολαρίων στη Γερμανία, 177 δισ. δολαρίων στη Γαλλία και 139 δισ. δολαρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT