Συνεργασία Dow Chemical Company και IBM με έδρα την… Αθήνα

Συνεργασία Dow Chemical Company και IBM με έδρα την… Αθήνα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική συμφωνία, η οποία υπογραμμίζει την αναβάθμιση του πολυεθνικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, ανακοίνωσαν χθες η IBM Corp. και η Dow Chemical Company. Οι δύο εταιρείες θα αξιοποιήσουν το κέντρο παροχής υπηρεσιών που λειτουργεί η IBM στην Αθήνα, με στόχο να υποστηρίξει μηχανογραφικά τις δραστηριότητες της Dow Chemical ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για το κέντρο παροχής υπηρεσιών που δημιούργησε η IBM στην Ελλάδα, με στόχο την υποστήριξη μεγάλων πολυεθνικών πελατών της σε θέματα πληροφορικής (IT outsourcing), όπως επίσης και για θέματα μεγάλου όγκου δεδομένων και επιχειρησιακής ευφυΐας (Big Data & Business Analytics).

Η αναγγελία της νέας συνεργασίας έγινε μετά τη συνάντηση που είχαν υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών Dow Chemical και IBM με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά. Ο τελευταίος συναντήθηκε με τον ελληνικής καταγωγής πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Dow Chemical Cοmpany Αντριου Λιβέρης και με τον επικεφαλής της IBM Ευρώπης, Ριτς Χιουμ.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Λιβέρης εκθείασε τη νέα συμφωνία, ενώ εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ενθαρρυντικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Εχουμε δει μια αλλαγή στην Ελλάδα. Εχουμε δει μια ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας. Εχουμε δει να επιστρέφει η ρευστότητα» είπε, εκθειάζοντας παράλληλα τον ρόλο του πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση αυτή. «Θα μπορούσαμε», πρόσθεσε, «να επιλέξουμε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο. Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε οποιοδήποτε σημείο στην Ευρώπη (για να τοποθετήσουμε το κέντρο παροχής υπηρεσιών). Επιλέξαμε την Ελλάδα. Και αυτό εξαιτίας του πρωθυπουργού, της ομάδας του και της δυνατότητας ανάπτυξης της Ελλάδας, που είναι γνωστά σε εμένα προσωπικά για αρκετό διάστημα…».

Εξίσου θετικός για τη συνεργασία αυτή εμφανίσθηκε και ο επικεφαλής της IBM Ευρώπης, κ. Χιουμ. Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το συμβόλαιο της εταιρείας του με την Dow, τις νέες θέσεις εργασίας, το ύψος της επένδυσης κ.λπ. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για λίγες δεκάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες ωστόσο θα είναι υψηλού προφίλ. Πρόκειται για ειδικούς στην πληροφορική, προγραμματιστές, μαθηματικούς και στατιστικολόγους.

Το μέγεθος και η έκταση της συμφωνίας είναι γνωστές μόνον στους δύο συνεργάτες. Είναι σίγουρο ωστόσο ότι το κέντρο υπηρεσιών που ανακοίνωσε η ΙΒΜ τον περασμένο Απρίλιο και στεγάζεται στα γραφεία της θυγατρικής της στην Ελλάδα, μπορεί να καταστεί κέντρο απόδοσης για ολόκληρο τον πλανήτη. Αντίστοιχα κέντρα η IBM διαθέτει σε Βερολίνο, Πεκίνο, Ντάλας, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Τόκιο, Ουάσιγκτον και Ζυρίχη. Η Dow φέρεται να εγκαινιάζει τις δραστηριότητες του νέου κέντρου που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, αλλά προφανώς η IBM θα πρέπει να προσελκύσει και άλλους πελάτες προκειμένου να ενταχθούν σ’ αυτό. Στόχος της IBM είναι η αξιοποίηση των σημαντικών δεξιοτήτων που διαθέτουν οι Ελληνες μηχανικοί και επιστήμονες, και πολύ πιθανό σε ικανοποιητικό κόστος για την ίδια.

Η επιχειρηματική ευφυΐα (business analytics) αποτελεί το επίπεδο αξιοποίησης των δεδομένων που δημιουργούν οι καταναλωτές και το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαγνώσουν καλύτερα τις ανάγκες τους. Παράδειγμα επιχειρηματικής ευφυΐας αποτελούν οι κάρτες των σούπερ μάρκετ. Η κύρια ώθηση ωστόσο δίνεται μέσω της μετάβασης από τις φυσικές στις ηλεκτρονικές αγορές, οι οποίες προκαλούν τεράστιο όγκο δεδομένων πληροφορικής και ο οποίος μέχρι σήμερα παρέμενε ανεξερεύνητος. Τώρα οι επιχειρήσεις θέλουν να αξιοποιήσουν αυτά τα δεδομένα προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις και να μειώσουν το κόστος διαχείρισης των προϊόντων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT