Ο Μ. Παπαγιάννης, νέος μητροπολίτης Ιωαννίνων

Ο Μ. Παπαγιάννης, νέος μητροπολίτης Ιωαννίνων

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη, εξέλεξε χθες για νέο μητροπολίτη Ιωαννίνων η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την εκλογή, ο αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης ψηφίστηκε από 46 μητροπολίτες, ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός πήρε 16 ψήφους και ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου πήρε 7 ψήφους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ, ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Ελληνες μετανάστες. Το 1988, μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα, επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκκλησιαστική Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Μarc Bloch του Στρασβούργου. Επίσης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Καθολικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Εberhard Karls στο Tubingen της Γερμανίας και είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο ίδιο πανεπιστήμιο. Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων. Το 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και από τον Οκτώβριο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα πρωτοσυγκέλλου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο αρχιμανδρίτης Μάξιμος ήταν επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, σε μία άτυπη μάχη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο –είχε προκρίνει τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Στεργίου– για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, η οποία θεωρείται υψίστης σημασίας λόγω της ιστορικότητάς της ως Μητρόπολη των Νέων Χωρών, αλλά και της οικονομικής της ευρωστίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT