Διευκρινίσεις φαρμακοποιών για την εισφορά 0,4%

Διευκρινίσεις φαρμακοποιών για την εισφορά 0,4%

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο τους φαρμακοποιούς επιβαρύνει η εισφορά 0,4% υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους, υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή την ανακίνηση του ζητήματος στο πλαίσιο της κατάργησης των χρεώσεων υπέρ τρίτων.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τα εμπόδια ανταγωνισμού επισημαίνεται η σχετική χρέωση, για την οποία αναφέρεται ότι επιβαρύνει τους παραγωγούς, τους συσκευαστές και τους εισαγωγείς φαρμάκων και ότι επιβάλλεται επί της χονδρικής τιμής των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, δεν επιβαρύνονται οι παραπάνω, αλλά η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: οι φαρμακοποιοί καταβάλλουν το ποσό αυτό όταν αγοράζουν φάρμακα και αυτό στη συνέχεια συλλέγεται-αποδίδεται στον ΠΦΣ από τις φαρμακοβιομηχανίες, τους συσκευαστές ή τους εισαγωγείς φαρμάκων. Ως εκ τούτου, η εισφορά αυτή, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, δεν λαμβάνεται υπόψη για τη διαμόρφωση της χονδρικής ή της λιανικής τιμής των φαρμάκων.

Σχετικές διευκρινίσεις έχει δώσει ο ΠΦΣ προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ επί του θέματος είχε τοποθετηθεί και ο Εθνικός Οργανισμός, Φαρμάκων επισημαίνοντας ότι η υπουργική απόφαση 97018/2012 ρητώς διευκρινίζει ότι το ποσοστό 0,4% βαρύνει αποκλειστικά τους αγοραστές φαρμακοποιούς και εισπράττεται και αποδίδεται στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο από τους πωλητές-εκδότες τιμολογίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή