Μέρισμα 4 ευρώ ανά μετοχή από τον ΟΛΘ

Μέρισμα 4 ευρώ ανά μετοχή από τον ΟΛΘ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρισμα ύψους 4 ευρώ ανά μετοχή πρόκειται να διαθέσει στους μετόχους του ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης. Συνολικά, με την προσθήκη και των κερδών από προηγούμενες χρήσεις, θα διανεμηθούν 40,32 εκατ. ευρώ, ή 4 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό). Τα παραπάνω συνεπάγονται καθαρή μερισματική απόδοση της τάξεως του 12,5%. Για τη χρήση του 2013, το μέρισμα ορίστηκε σε 0,6 ευρώ ανά μετοχή.

Πρόκειται για θετική εξέλιξη, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι προχωράει ο διαγωνισμός για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΘ.

Στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη εκφραστεί επίσημο ενδιαφέρον από πληθώρα ξένων ομίλων. Συγκεκριμένα, οκτώ όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων η APM Terminals, θυγατρική του ναυτιλιακού κολοσσού της Maersk, αλλά και η International Container Terminal Services (ΙCTS), οι οποίες διεκδικούν και τον ΟΛΠ.

Πέραν αυτών, ενδιαφέρον για την αγορά των μετοχών του ΟΛΘ έχουν εκφράσει η Dubai Port World (μέσω της θυγατρικής της P&O Steam Navigation), η κοινοπραξία των ρωσικών σιδηροδρόμων RZD και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιαπωνική Mitsui & Co., η ελβετικών συμφερόντων Duferco, η τουρκική Yilport Holding, αλλά και η Deutsche Invest Equity Partners.

Σημειωτέον ότι ο ΟΛΘ καταγράφει ανοδική πορεία και κατά τους πρώτους μήνες του 2014. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας κατά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 12,8 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 4,34% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τη διοίκηση, σε αυτή την εξέλιξη εκτιμάται ότι συνέβαλε η αύξηση, κατά 16,41%, στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των πωλήσεων του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) κατά 12,68%. Επίσης αύξηση πωλήσεων καταγράφηκε στον επιβατικό σταθμό και στον τομέα εκμετάλλευσης χώρων, ενώ το γενικό φορτίο αυξήθηκε κατά 2,93%. Κατά την ίδια περίοδο, τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 6,25 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,9%, ενώ μετά από φόρους, τα κέρδη καταγράφουν μείωση 4,84% σε 4,6 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή