Αυξημένα πετρελαϊκά αποθέματα στην Καβάλα

Αυξημένα πετρελαϊκά αποθέματα στην Καβάλα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περισσότερα από 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, έναντι 27 εκατ. το 2013, εκτιμώνται πλέον τα απολήψιμα αποθέματα (2P) στον Κόλπο της Καβάλας.

Με βάση την ειδική αναφορά (Competent Persons Report – CPR) την οποία παρέδωσε στην Energean Oil & Gas ο ανεξάρτητος σύμβουλος ERC Equipose, τα απολήψιμα αποθέματα εκτιμώνται σε 11,9 εκατ. βαρέλια για το κοίτασμα του Πρίνου, σε 3,4 εκατ. βαρέλια για το κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου και σε 15 εκατ. βαρέλια για το κοίτασμα «Εψιλον». Οι αναβαθμισμένες εκτιμήσεις βασίστηκαν στη νεότερη αξιολόγηση δεδομένων που προκύπτουν από τη μελέτη των πετρελαϊκών πεδίων στον κόλπο της Καβάλας, στην επανεπεξεργασία σεισμικών ερευνών, καθώς και στα στοιχεία που συνελέγησαν στη διάρκεια των δύο τελευταίων γεωτρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στον Πρίνο το φθινόπωρο του 2013. Στην αναφορά του ανεξάρτητου συμβούλου επισημαίνεται ότι, παρ’ όλο που ο Πρίνος και ο Βόρειος Πρίνος αποτελούν δύο ώριμα κοιτάσματα, υπάρχει σημαντικό περιθώριο προσθήκης επιπλέον παραγωγής μέσω της πραγματοποίησης νέων γεωτρήσεων, της αξιοποίησης διαφυγόντος πετρελαίου, της βελτίωσης της λειτουργίας των υφιστάμενων πηγαδιών, καθώς και της βελτιστοποίησης στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών μεθόδων, όπως η εισπίεση νερού και αερίου στο κοίτασμα. Ανάλογα, πρόσθετη παραγωγή θα προκύψει από το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος «Εψιλον», το οποίο έχει εκπονήσει η Energean Oil & Gas.

Με αφορμή τις νέες αυτές εκτιμήσεις, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής: «Μέσα από συστηματική έρευνα, διαρκή προσπάθεια του επιστημονικού μας δυναμικού και επενδύσεις που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών, το success story του Πρίνου συνεχίζεται.

Πλέον, η παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας έχει μέλλον τουλάχιστον για μία 15ετία και, ανάλογα, διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και η καθημερινή συνεισφορά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT