Πάνω το κόστος της μοναρχίας

Πάνω το κόστος της μοναρχίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε ποσοστό 6% αυξήθηκε το κόστος της μοναρχίας το 2013 σε σχέση με το 2012 για τους Βρετανούς φορολογούμενους, καθώς η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας αύξησε σημαντικά τις δαπάνες για τη συντήρηση των ανακτόρων της.

Το ποσό του προϋπολογισμού, που διοχετεύεται στα ανάκτορα έφθασε έτσι το 2013 στα 35,7 εκατ. στερλίνες (44,7 εκατ. ευρώ), αυξημένο κατά 1,9 εκατ. στερλίνες σε σχέση με το 2012. Η ενίσχυση οφείλεται, εν μέρει, στην αύξηση των δαπανών συντήρησης των βασιλικών κατοικιών στο Μπάκιγχαμ και το ανάκτορο του Κένσινγκτον, κατοικία του δούκα και της δούκισσας του Κέμπριτζ. Η ανακαίνιση των διαμερισμάτων, όπου διαμένουν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η σύζυγος και ο μικρός γιος τους, πρίγκιπας Γεώργιος, κόστισε 4,5 εκατ. στερλίνες. Σε μία προσπάθεια να μετριασθούν τυχόν αντιδράσεις, το γραφείο Τύπου του πρίγκιπα Ουίλιαμ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το κόστος της επίπλωσης και της νέας κουζίνας στο ανάκτορο του Κένσινγκτον ανέλαβε «προσωπικά» το ζευγάρι. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ποσό για αυτήν την «ιδιωτική» δαπάνη προήλθε από τα εισοδήματα που εξασφαλίζει ο Ουίλιαμ από την κυριότητα που απολαμβάνει παραδοσιακά πάνω στο δουκάτο της Κορνουάλης, κάνοντας τους επικριτές του θεσμού της μοναρχίας να κάνουν λόγο για ένα ακόμη κρούσμα διείσδυσης της βασιλικής οικογένειας στον κρατικό κορβανά.

Αξιωματούχοι των ανακτόρων υποστηρίζουν ότι η ετήσια δαπάνη για τη μοναρχία επιβαρύνει κάθε Βρετανό 56 λεπτά της στερλίνας τον χρόνο, κάνοντας τον φεουδαρχικό θεσμό «να αξίζει τα λεφτά του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Επικριτές του θεσμού της μοναρχίας επισημαίνουν ότι η αύξηση στις δαπάνες του Οίκου των Ουίνδσορ δείχνουν ότι η βασιλική οικογένεια είναι εντελώς ξεκομμένη από την καθημερινότητα των Βρετανών, που στενάζουν κάτω από την κυβερνητική πολιτική λιτότητας.

Βουλευτές του Κοινοβουλίου και από τα δύο κόμματα άσκησαν νωρίτερα φέτος αυστηρή κριτική στη μονάρχη και τους οικονομικούς της συμβούλους, για την αποτυχία τους να τιθασεύσουν τις βασιλικές δαπάνες. Οι βουλευτές και κυρίως η Μάργκαρετ Χοτζ, πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Δημοσίων Δαπανών της Βουλής των Κοινοτήτων, κάλεσαν τη βασίλισσα να «αποκτήσει καλύτερο έλεγχο» του προγράμματος ανακαίνισης ανακτόρων, μνημονεύοντας μάλιστα την ιδιαίτερα σημαντική προσωπική περιουσία της Ελισάβετ, που ανέρχεται σε 330 εκατ. στερλίνες.

Υποστηρικτές της αποκαθήλωσης της μοναρχίας, με συνταγματικές μεθόδους, ισχυρίζονται ότι ακόμη και τα «ίδια κεφάλαια» που λέει ότι δαπάνησε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για την ανακαίνιση του ανακτόρου του Κένσινγκτον στο κέντρο του Λονδίνου, είναι δημόσια, καθώς προήλθαν από ενοίκια που εισέπραξε ο Ουίλιαμ από το δουκάτο της Κορνουάλης. Το δουκάτο παραχωρήθηκε στον πρίγκιπα της Ουαλλίας πριν από επτακόσια χρόνια, ώστε να επιτραπεί στον διάδοχο του θρόνου να χρηματοδοτήσει την άνοδό του σε αυτόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT