Ο υψηλός τζίρος από την πορνεία και τα ναρκωτικά ενισχύει το ΑΕΠ

Ο υψηλός τζίρος από την πορνεία και τα ναρκωτικά ενισχύει το ΑΕΠ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμβολή του εμπορίου ναρκωτικών και της πορνείας στο ΑΕΠ της Ολλανδίας υπολογίζεται στο 0,4%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Οι σχετικές εκτιμήσεις έγιναν βάσει των νέων ευρωπαϊκών οδηγιών. Αυτές υπαγορεύουν στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνυπολογίσουν στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους και τις εν λόγω δραστηριότητες. Στην Ολλανδία ειδικότερα, το εμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία συνεισφέρουν με 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο στο ΑΕΠ. Το μερίδιό τους είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της κατανάλωσης τυριού. Η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας διευκρίνισε πως το ήμισυ των εσόδων από το εμπόριο των παράνομων εθιστικών ουσιών και την πορνεία προέρχεται από εξαγωγές. Οι εξαγωγές αυτές αφορούν τη διακίνηση ουσιών. Στην περίπτωση της Βρετανίας, το μερίδιο των δύο δραστηριοτήτων εκτιμάται στο 1% του ΑΕΠ. Κατά τις επίσημες εκτιμήσεις, οι εν λόγω παράνομες πηγές εσόδων -πορνεία και ναρκωτικά- προσέθεσαν στα δημόσια ταμεία περί τα 10 δισ. στερλίνες για το 2009, το οικονομικό έτος, το οποίο μελετά το Γραφείο Στατιστικής της χώρας (ΟΝS). Τα σχετικά αναφέρονται σε δημοσιεύματα των Financial Times, ενώ εκτιμάται ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του προαναφερθέντος ποσού προέρχεται από τα ναρκωτικά. Η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα μέχρι στιγμής στην Ε.Ε., η οποία δηλώνει ότι τα παράνομα ναρκωτικά ή την παράνομη πορνεία δεν πρόκειται να τα προσμετρήσει στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της. Ο λόγος είναι πως δεν μπορεί να υπολογίσει τις επιπτώσεις παράνομων δραστηριοτήτων, οι οποίες συχνά γίνονται εξαναγκαστικά ή χωρίς συναίνεση.

Η δε Ιταλία θα συμπεριλάβει επιπλέον και το λαθρεμπόριο, ενώ συνολικά αυτό μαζί με την πορνεία και τα ναρκωτικά συμβάλλουν στο ΑΕΠ από 1%-2%. Οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες εναρμονίζονται με αντίστοιχη οδηγία καλών πρακτικών, που εξέδωσαν το 2008 τα Ηνωμένα Εθνη. Πάντως, εάν επρόκειτο ποτέ οι ΗΠΑ να υιοθετήσουν τις αλλαγές της Ε.Ε. στον υπολογισμό του ΑΕΠ τους, τότε αυτό θα αυξανόταν κατά σχεδόν 3%. Οι οικονομολόγοι αμφισβητούν τις μεθόδους υπολογισμού των εσόδων όσο και τα οφέλη. Η «The Wall Street Journal», επισημαίνει πως οι εγκληματίες χρησιμοποιούν περίπλοκους τρόπους για να αποκρύψουν το εμπόριο των παράνομων εθιστικών ουσιών, ενώ το ρευστό στις συναλλαγές πολύ δύσκολα εντοπίζεται από τις αρχές.

Η περίπτωση της Βρετανίας είναι χαρακτηριστική για το πόσο παρακινδυνευμένο είναι το εγχείρημα. Το ONS θα υπολογίσει την κατανάλωση έξι ναρκωτικών, του κρακ, της κοκαΐνης, της ηρωίνης, της κάνναβης, του «έκσταση» και των αμφεταμινών, αναφέρει η WSJ. Θα καταγράψει τον αριθμό των χρηστών βάσει των αρχείων της αστυνομίας και μετά θα τον πολλαπλασιάσει με την εκτιμώμενη κατά κεφαλήν ποσότητα. Μετά θα γίνουν κι άλλες εκτιμήσεις για να μη διαστρεβλωθούν τα δεδομένα των εισαγωγών κάνναβης εν συγκρίσει με την εγχώρια. Τέλος, στην περίπτωση της πορνείας, θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου για τις εκδιδόμενες στον δρόμο και τα στοιχεία ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών για τις υπόλοιπες. Το υποθετικό κόστος των υπηρεσιών θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις τιμές στα γραφεία συνοδών, την πλησιέστερη προσμετρώμενη δραστηριότητα στην πορνεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή