Φορολογικοί… μετανάστες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ είναι ο ιδανικός προορισμός των μεταναστών. Το αντίθετο ισχύει, όμως, για τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ. Επιδιώκουν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, για να αποφεύγουν τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Η δημοφιλέστερη μέθοδος είναι η «φορολογική μεταφορά», η οποία χρησιμοποιεί τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις, με κάποια λογική επιχειρηματικής στρατηγικής, για τη μετεγκατάσταση μιας εταιρείας σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον από φορολογικής άποψης. Η Medtronic, κατασκευάστρια ιατρικού εξοπλισμού, είναι η τελευταία και μεγαλύτερη εταιρεία που αλλάζει την υπηκοότητά της. Ο όμιλος θα μεταφερθεί στην Ιρλανδία, όπου ακολουθείται μια πολιτική με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και βρίσκεται η έδρα της Covidien, δηλαδή της συνεταίρου της Medtronic στο νέο επιχειρηματικό σχήμα. Αλλά τα υψηλόβαθμα στελέχη της Medtronic παραμένουν στη Μινεάπολη, και αυτά της Covidien θα παραμείνουν στο Μάνσφιλντ στη Μασαχουσέτη. Η Covidien, η οποία ήταν θυγατρική της Tyco, αποχώρησε το 1997 από τις ΗΠΑ και μεταφέρθηκε στις Βερμούδες και μετά στην Ακτή Ελεφαντοστού, το 2009. Πρόκειται, επί της ουσίας, για μια συγχώνευση της Medronic με μία ξένη εταιρεία που ήδη κάνει τη δική της «φορολογική μεταφορά». Δηλαδή πρόκειται για μια μεταφορά εις το τετράγωνο.

Είναι η 15η συναλλαγή που γίνεται στις ΗΠΑ για φορολογικούς λόγους, προσθέτοντας ένα ακόμη περιστατικό σε ένα μεταναστευτικό κύμα που έχει ενταθεί εδώ και μια διετία. Αυτού του τύπου οι συμφωνίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς με εταιρείες των κλάδων υγείας και ενέργειας, όπως η απόπειρα εξαγοράς της AstraZeneca από την Pfizer. Σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, περίπου 50 αμερικανικές εταιρείες έχουν μεταναστεύσει από τις ΗΠΑ από τότε που διαπίστωσαν οι φορολογικοί σύμβουλοι αυτή τη διέξοδο από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές της χώρας τους. Είναι μια στρατηγική που αρέσει, επίσης, στη Wall Street, καθώς ευνοεί τις τιμές των μετοχών διότι υπάρχει μεγαλύτερη «ευελιξία» στη διαχείριση των κερδών.

Στην περίπτωση της  Medtronic, η φορολογική μεταφορά της δεν αφορά τόσο τη μείωση του ποσοστού των κερδών που πληρώνει ως φόρο επιχειρήσεων. Αυτό το ποσοστό θα είναι παρά μόνο λίγο χαμηλότερο μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Η συμφωνία αυτή, ωστόσο, απελευθερώνει κέρδη της τάξεως των 20 δισ. δολαρίων που η εταιρεία δεν επιθυμεί να επαναπατρίσει λόγω φορολογικού συντελεστή 35%. Η Medtronic έχει ανοιχτεί σε δάνεια στις ΗΠΑ και η ρευστότητα που αποκτά από τη μεταφορά της φορολογικής της έδρας θα βοηθήσει στην κάλυψη των υποχρεώσεών της.

Οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να αναχαιτίσουν αυτό το μεταναστευτικό κύμα των εταιρειών. Προ μιας δεκαετίας είχε υιοθετήσει κανόνα που απαιτούσε από ξένο συνεταίρο μιας αμερικανικής εταιρείας να κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 20% του συνδυασμένου ομίλου για να μπορεί να δραστηριοποιείται στην αμερικανική αγορά. Στόχος αυτού του κανόνα ήταν να αποθαρρύνονται εταιρείες-φαντάσματα σε φορολογικούς παραδείσους. Το αποτέλεσμα ήταν, όμως, η δημιουργία μικρότερων εταιρειών από μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες βρίσκονταν σε χώρες με χαμηλότερες φορολογικούς συντελεστές όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Βρετανία. Μια αποτελεσματικότερη λύση θα ήταν θα δημιουργήσουν οι ΗΠΑ περισσότερα κίνητρα για να πείσουν τις εταιρείες να παραμείνουν στην εγχώρια οικονομία. Ανάμεσα στα οφέλη θα ήταν ο επαναπατρισμός κεφαλαίων και κατ’ επέκταση η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων υπέρ του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή