Απεβίωσε ο τελευταίος ΥΠΕΞ της ΕΣΣΔ

Απεβίωσε ο τελευταίος ΥΠΕΞ της ΕΣΣΔ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε χθες το μεσημέρι σε ηλικία 86 ετών ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε. Ο μεταστάς υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα και από τους πρωταγωνιστές του τερματισμού του Ψυχρού Πολέμου μαζί με τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1928 στο χωριό Μαμάτι της Γεωργίας και το 1985 κλήθηκε από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Μόσχα και διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών. Από το αξίωμά του αυτό διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων του Γκορμπατσόφ και βοήθησε στην ενοποίηση της Γερμανίας. Υπήρξε από τους αρχιτέκτονες του αφοπλισμού δημιουργώντας ισχυρές φιλίες στη Δύση και ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Ο αποβιώσας εξελέγη πρόεδρος της Γεωργίας το 1995 και παραιτήθηκε από το αξίωμά του το 2003 κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Ρόδων. Τα τελευταία του χρόνια τα πέρασε απομονωμένος από τον έξω κόσμο σε μία ιδιωτική έπαυλη στα περίχωρα της Τιφλίδας, περικυκλωμένος από τις φωτογραφίες των παλιών του φίλων και των ημερών της δόξας του παρελθόντος.

Οπως δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Σεβαρντνάτζε ήταν ένας άνδρας πολύ ικανός, ταλαντούχος και κυρίως έτοιμος να συνεργαστεί με τον λαό και την κοινωνία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν απηύθυνε τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και στη Γεωργία.

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι συλλυπήθηκε την οικογένεια, τονίζοντας ότι η συνεισφορά του Σεβαρντνάτζε ήταν σημαντική στον προσδιορισμό του γεωπολιτικού ρόλου της Γεωργίας στον σύγχρονο κόσμο και η συμβολή του ήταν πολύ σημαντική.

Πού ήθελε να ταφεί

Μέχρι στιγμής η οικογένεια του Σεβαρντνάτζε δεν έχει αποφασίσει πού πρόκειται να ενταφιαστεί η σορός του, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμούσε να ταφεί στο πλάι της συζύγου του. Ο ίδιος σε συνέντευξή του το 2009 είχε δηλώσει ότι θα ήθελε να ταφεί στον κήπο του στο πλάι της αγαπημένης του Νανουλί, τον θάνατο της οποίας χαρακτήρισε το «τραγικότερο γεγονός της ζωής του». Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει ήδη συστήσει ειδική επιτροπή που θα φροντίσει για την οργάνωση της κηδείας του που θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT