Ελπίδες για συμβιβασμό Αργεντινής – funds

Ελπίδες για συμβιβασμό Αργεντινής – funds

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό φάνηκε χθες να αφήνουν για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού με το Μπουένος Αϊρες τα hedge funds που δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα» του χρέους της Αργεντινής και έχουν από χθες επαφές στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, εκπρόσωπος του Elliott Management, του fund που έχει ηγετικό ρόλο στη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη με το Μπουένος Αϊρες, δήλωσε πως «θα μπορούσε να πεισθεί να δώσει περισσότερο χρόνο στην Αργεντινή για να διευθετήσει το θέμα αν η κυβέρνηση δείξει ότι κάνει συγκεκριμένα και σοβαρά βήματα». Σε μια αποστροφή του λόγου του, όμως, επέρριψε εκ νέου στο Μπουένος Αϊρες την ευθύνη για το αδιέξοδο, προσθέτοντας ότι «είναι εκκωφαντική η σιωπή από την Αργεντινή και δεν φαίνεται να επιδιώκει σοβαρά μια έγκαιρη διευθέτηση».

Ο χρόνος πράγματι τελειώνει για την Αργεντινή που πρέπει να καταλήξει σε κάποιου είδους συμβιβασμό πριν από το τέλος του μήνα, οπότε εκπνέει η περίοδος χάριτος του ενός μηνός μετά τη λήξη των ομολόγων του στα τέλη Ιουνίου.

Δημοσιεύματα του αργεντίνικου Τύπου αναφέρουν πως η αντιπροσωπεία της Αργεντινής σχεδίαζε να αξιοποιήσει την πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές τη Δευτέρα για να ανιχνεύσει αν υπάρχουν περιθώρια να διαπραγματευθεί μια συνολική συμφωνία με την οποία να διευθετηθούν τα αιτήματα όσων πιστωτών δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα» του χρέους της το 2005 και το 2010. Κι αυτό γιατί τα hedge funds που έχουν εδώ και μια δεκαετία δικαστική διαμάχη με το Μπουένος Αϊρες δεν είναι παρά το 1/8 όσων πιστωτών δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα» και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 8% του συνόλου των πιστωτών της Αργεντινής.

Την επίτευξη συμβιβασμού δυσχεραίνει πρόβλεψη της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του αργεντίνικου χρέους η οποία εκπνέει στο τέλος Δεκεμβρίου και ουσιαστικά απαγορεύει στο Μπουένος Αϊρες να προσφέρει καλύτερους όρους αποπληρωμής σε μια μερίδα πιστωτών. Στο μεταξύ η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς μία ομάδα hedge funds που διακρατούν ομόλογα της Αργεντινής σε ευρώ και υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο υποστηρίζουν ότι δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων, οπότε πρέπει να πληρωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT