ΕΛΣΤΑΤ: Επιβράδυνση του αποπληθωρισμού στο -1,1% τον Ιούνιο

ΕΛΣΤΑΤ: Επιβράδυνση του αποπληθωρισμού στο -1,1% τον Ιούνιο

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο εφέτος, ο ρυθμός μείωσης του πληθωρισμού, καθώς διαμορφώθηκε στο -1,1%, από -2% τον Μάιο και έναντι -0,4% τον Ιούνιο πέρυσι.

Σε ετήσια βάση, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ανατιμήσεις σε: Αεροπορικά εισιτήρια (29,9%), φάρμακα – λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων (21,6%), τιμολόγια ΔΕΗ (11,7%), έξοδα ξενοδοχείων (7,5%), γαλακτοκομικά και αυγά (2,6%), τσιγάρα και προϊόντα καπνού (1,4%) και βενζίνη (0,8%).

Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών υπήρξαν σε βασικά αγαθά που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως σε νωπές πατάτες (30,9%), νωπά λαχανικά (17,5%), ζάχαρη (11,6%), νωπά φρούτα (10,2%), νωπά ψάρια (2,4%), δημητριακά και παρασκευάσματα (1,4%) και κρέατα γενικά (0,9%).

Μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου εφέτος, καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Αεροπορικά εισιτήρια (13,4%), νωπά φρούτα (7,8%), έξοδα ξενοδοχείων (4,7%), νωπά ψάρια (2,1%), ελαιόλαδο (1,4%) και βενζίνη (0,8%).

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου 2014 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2013, προκύπτει μείωση 1,1% έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2013 προς το 2012.

Ο γενικός δείκτης τον Ιούνιο 2014 σε σύγκριση με τον Μάιο 2014, παρουσίασε αύξηση 0,6% έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η μείωση κατά 1,1% του πληθωρισμού τον Ιούνιο, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 3% της ομάδας «∆ιατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ζάχαρη και μεταλλικό νερό- αναψυκτικά-χυμοί φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά και στο ελαιόλαδο.

β) Κατά 1,8% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 0,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

δ) Κατά 1% της ομάδας «∆ιαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου και είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη.

ε) Κατά 2,3% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών, των ειδών αναψυχής και του πακέτου διακοπών.

στ) Κατά 3,9% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

ζ) Κατά 1,4% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.

η) Κατά 2,9% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μμείωσης κυρίως των τιμών των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,6% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των τσιγάρων.

β) Κατά 2,1% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιμές των φαρμάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

γ) Κατά 0,6% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στα εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.

δ) Κατά 0,1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 1,5%, από μείωση 2,1% τον Μάιο και έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε τον Ιούνιο 2013. Μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου εφέτος, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT