ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την απομάκρυνση του σταθμάρχη της CIA στη γερμανική πρωτεύουσα ζήτησε χθες η Γερμανία, σε μια πρωτόγνωρη ενέργεια στην ιστορία των αμερικανογερμανικών σχέσεων, που έως τώρα είχε εξεταστεί από το Βερολίνο μόνο για πράκτορες από χώρες-παρίες, όπως το Ιράν κι η Βόρειος Κορέα. Το σκληρό μέτρο απηχεί την αγανάκτηση της γερμανικής κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου αλλά και των ΜΜΕ για τη στρατολόγηση πρακτόρων από τις ΗΠΑ μέσα στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, ακόμη και στο υπουργείο Αμυνας της χώρας. Την όξυνση που επέλεξε το Βερολίνο δεν θέλησε να ακολουθήσει η Ουάσιγκτον, η οποία επέμεινε χθες ότι είναι σημαντικό ΗΠΑ και Γερμανία να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.
«Είδαμε τις σχετικές αναφορές και δεν έχουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο για το θέμα. Ωστόσο η ασφάλειά μας και η σχέση συνεργασίας στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών με τη Γερμανία είναι πολύ σημαντική», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν. «Είναι απαραίτητο αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με τη γερμανική κυβέρνηση μέσα από τα κατάλληλα κανάλια», συμπλήρωσε.
Σκληρές δηλώσεις Σόιμπλε
Η αποκάλυψη της ύπαρξης δύο πρακτόρων μέσα στον γερμανικό κρατικό μηχανισμό δημιούργησε σοβαρότατο εσωτερικό πρόβλημα στη Μέρκελ, η οποία, με τους χαμηλούς τόνους που είχε επιλέξει προκάλεσε δυσμενή σχόλια από τον Τύπο και τα πολιτικά κόμματα. Τον ρόλο του «κακού» ανέλαβε μόλις χθες να υποδυθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας λόγο για «αξιοθρήνητη βλακεία» εκ μέρους των ΗΠΑ.
«Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αχαλίνωτες, ο Γερμανός πρόεδρος αποσβολωμένος, η καγκελάριος άφωνη, ο Αμερικανός πρόεδρος αμέτοχος, ο γενικός εισαγγελέας ακίνητος, κάπως έτσι ήταν η κατάσταση όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με την NSA. Ετσι είναι και σήμερα, στη γέννηση ενός νέου διατλαντικού σκανδάλου κατασκοπείας», έγραψε η εφημερίδα Muenchner Merkur όταν αποκαλύφθηκε ότι στέλεχος της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) συνεργαζόταν και με τις αμερικανικές υπηρεσίες. Το δεύτερο κρούσμα, το οποίο ήρθε στο φως προχθές, αφορά αξιωματικό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος υπηρετεί στο ομοσπονδιακό υπουργείο Αμυνας στο Βερολίνο και φέρεται να έχει πωλήσει στη CIA 200 απόρρητα έγγραφα έναντι 25.000 ευρώ. Η υπόθεση αυτή θεωρείται μάλιστα σοβαρότερη από την πρώτη.
Πιέσεις πολιτικών
Η αρχή έγινε με τις αποκαλύψεις του πρώην στελέχους της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, περί παρακολουθήσεων των Αμερικανών σε όλη την Ευρώπη. Η γερμανική γνώμη φάνηκε να ταράζεται περισσότερο από την κυβέρνηση, ενώ η τότε αντιπολίτευση προσπάθησε να αξιοποιήσει το θέμα κομματικά, ενόψει των εκλογών. Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο το περασμένο καλοκαίρι επισκιάστηκε τελικά μόνο λίγο, καθώς δεν είχε ακόμη αποκαλυφθεί ότι παρακολουθούνταν ακόμη και το τηλέφωνο της κυρίας Μέρκελ, και η διαχείριση και οι τόνοι παρέμειναν μέχρι χθες σε χαμηλό επίπεδο. Οι πιέσεις των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι ανάγκασαν το Βερολίνο να αλλάξει στάση. «Κανείς δεν γνωρίζει τι πρέπει να συμβεί προκειμένου η καγκελάριος να εγκαταλείψει την πίστη της στον υπερατλαντικό της εταίρο», ανέφερε μόλις χθες η Sueddeutsche Zeitung. «Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει περισσότερο αποφασιστική στάση απέναντι στις ΗΠΑ», δήλωσε η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ειρωνικοί τόνοι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι «το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στρατολογούν σε μας ανθρώπους τρίτης κατηγορίας είναι τόσο βλακώδες, που απέναντι σε τόση βλακεία, δεν μπορεί παρά να βάλει κανείς τα κλάματα», έμοιαζαν να απευθύνονται περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας παρά στην Ουάσιγκτον.