Συμβιβασμός 7 δισ. δολ. για τη Citigroup

Συμβιβασμός 7 δισ. δολ. για τη Citigroup

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Citigroup συναίνεσε στην καταβολή χρηματικής ποινής και αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 7 δισ. δολαρίων, προκειμένου να μην ασκηθούν μηνύσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με την κατηγορία της παραπλάνησης πελατών με την πώληση ομολόγων στεγαστικών δανείων που γνώριζε εκ των προτέρων η τράπεζα ότι θα κατέρρεαν. Η Citigroup δεν είναι η μοναδική τράπεζα που έχει τεθεί στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ερευνες συντελούνται, επίσης, εις βάρος της Bank of America, ενώ η JPMorgan ήδη συμφώνησε στην καταβολή 13 δισ. δολαρίων για να κλείσουν ανάλογες υποθέσεις σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο. Πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει 17 δισ. δολάρια από την Bank of America στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης. Η Citigroup, η οποία είναι τρίτη στη λίστα των ισχυρότερων αμερικανικών τραπεζών, ανακοίνωσε πως έχει συμπεριλάβει προβλέψεις 3,7 δισ. δολαρίων για νομικές δαπάνες το τρίμηνο που έληξε τέλη Ιουνίου. «Με αυτήν τη συμβιβαστική λύση εξυπηρετούμε στο βέλτιστο τα συμφέροντα των μετόχων μας και έτσι μπορούμε να εστιάσουμε στο μέλλον και όχι στο παρελθόν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Citigoup, Μάικλ Κόμπατ. Χαρακτηριστικό της ανακούφισης των επενδυτών από το κλείσιμο μιας ακόμη υπόθεσης που αφορά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 είναι ότι η τιμή της μετοχής της Citigroup ενισχυόταν χθες 3,6% τις πρωινές ώρες της συνεδρίασης στη Wall Street.

Βασική κατηγορία εις βάρος της Citigroup και των υπολοίπων τραπεζών είναι ότι την περίοδο 2006-07 πούλησαν συνειδητά ομόλογα στεγαστικών δανείων σε υψηλότερες τιμές από τις πραγματικές όταν οι αξίες των ακινήτων είχαν αρχίσει να υποχωρούν αισθητά. Από τα 7 δισ. δολάρια, τα 2,5 δισ. θα καταβληθούν ως αποζημίωση σε επενδυτές έως τα τέλη του 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας. Τέσσερα δισ. δολάρια αποτελούν πρόστιμο που θα εισπράξει το υπουργείο Δικαιοσύνης, 300 εκατ. δολάρια θα λάβουν οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους και 200 εκατ. η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλισης καταθέσεων (Federal Insurance Deposit Co.). To υπουργείο Δικαιοσύνης επισήμανε πως η Citigroup δεν αξιολόγησε σωστά την ποιότητα δανείων, ύψους δεκάδων δισ. δολαρίων, σε 45 συμφωνίες ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή