Παγκόσμια ανησυχία για την συντριβή

Παγκόσμια ανησυχία για την συντριβή

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοκ στη Μαλαισία και έντονη ανησυχία στην παγκόσμια κοινή γνώμη προκάλεσε η δεύτερη, μέσα σε τέσσερις μήνες, πτώση αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών, αυτήν τη φορά στην εμπόλεμη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκερασένκο δήλωσε ότι και οι 295 επιβαίνοντες του μοιραίου Μπόινγκ 777 -280 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος- έχασαν τη ζωή τους. Το αεροσκάφος μετέφερε 154 ολλανδούς, 45 μαλαισιανούς, συμπεριλαμβανομένου και του πληρώματος, 27 αυστραλούς, 12 ινδονήσιους, 9 βρετανούς, 4 γερμανούς, 3 φιλιππινέζους κι έναν καναδό. Οι υπολοιποι επιβάτες δεν είχαν ταυτοποιηθεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής,

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι το αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 Αμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ, χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος «Μπουκ», ενώ βρισκόταν κοντά στην πόλη Σσκτάρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ, που αποτελεί πεδίο μάχης μεταξύ των ρωσόφωνων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, αφού εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, δήλωσε ότι «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν εκτόξευσαν βλήματα εναντίον οποιουδήποτε στόχου στον αέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας». Ο Ουκρανός ηγέτης διαβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι της νέας τραγωδίας «θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη», υπονοώντας εγκληματική ενέργεια από την πλευρά των ρωσόφωνων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. «Είναι το τρίτο περιστατικό των τελευταίων ημερών, ύστερα από την κατάρριψη αεροσκαφών An-26 και Su-25 (του ουκρανικού στρατού). Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο και αυτό το αεροπλάνο να χτυπήθηκε σκόπιμα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αργότερα έκανε ευθέως λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

Εντελώς διαφορετική ήταν η εκδοχή των εξεγερμένων ρωσόφωνων. Μιλώντας σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό, ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Μποροντάι δήλωσε: «Προφανώς, πρόκειται για επιβατηγό αεροπλάνο που χτυπήθηκε από την ουκρανική πολεμική αεροπορία». Προσέθεσε δε ότι η ηγεσία της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» είναι πρόθυμη να δεχθεί «ειδικούς από το εξωτερικό» στον τόπο της τραγωδίας για να διερευνήσουν τα αίτιά της. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου εντοπίστηκαν στο χωριό Γρκάμποβο, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Οι αυτονομιστές διαθέτουν φορητά συστήματα εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων, αλλά η κυβέρνηση του Κιέβου υποστήριζε τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν ήταν σε θέση να πλήξουν τα μαχητικά της αεροπλάνα που πετούσαν σε ύψος 6.000 μέτρων. Σε αυτήν τη βάση, η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι ήταν εκείνος που κατέρριψε τα ουκρανικά αεροσκάφη. Οπως έγινε γνωστό, το μαλαισιανό αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων.

Το σοβαρότατο περιστατικό, που απειλεί να δώσει διεθνείς διαστάσεις στην ουκρανική κρίση, απασχόλησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια προγραμματισμένης τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ηγετών, με κύριο αντικείμενο τις νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε βάρος της Μόσχας. Ο Ρώσος ηγέτης ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις πληροφορίες της Μόσχας γύρω από το συμβάν. Οπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, ο Ομπάμα έδωσε εντολή σε ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησής του να παρακολουθούν επισταμένως τις εξελίξεις.

Τη συντριβή του για τη νέα τραγωδία που έπληξε τη χώρα του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, διατάσσοντας επείγουσα έρευνα. Η κοινή γνώμη της χώρας εξακολουθεί να είναι βαθιά τραυματισμένη από τη μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης των μαλαισιανών αερογραμμών ΜΗ370, από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο στις 8 Μαρτίου, με 239 επιβαίνοντες – ένα μυστήριο που είναι πολύ πιθανό να παραμείνει για πάντα αναπάντητο. Η νέα, δραματική εξέλιξη στην ανατολική Ουκρανία είχε άμεσο αντίκτυπο στις διεθνείς χρηματαγορές, με τους τις αξίες των μετοχών να σημειώνουν αισθητή πτώση σε Ευρώπη και Αμερική. Παράλληλα, πολλές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις πτήσεις τους πάνω από την Ουκρανία μέχρι νεωτέρας.

Παγκόσμια ανησυχία για την συντριβή-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή