Εννέα προτάσεις για φορολογικές ρυθμίσεις στο Χ.Α.

Εννέα προτάσεις για φορολογικές ρυθμίσεις στο Χ.Α.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των φορέων που εμπλέκονται στη χρηματιστηριακή αγορά απέστειλε επιστολή με 9 προτάσεις για φορολογικές ρυθμίσεις στο χρηματιστήριο προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Σύντομα αναμένεται συνάντηση των θεσμικών φορέων της κεφαλαιαγοράς με τον κ. Χαρδούβελη ώστε η υιοθέτηση των ρυθμίσεων να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Οι προτάσεις αφορούν κατ’ αρχάς την αποσύνδεση, για τα φυσικά πρόσωπα, των εσόδων από μεταβίβαση τίτλων από τη φορολόγηση με βάση τις διατάξεις για τα επιχειρηματικά κέρδη, δηλαδή μη εφαρμογή στους εν λόγω τίτλους του τεκμηρίου της «συστηματικής διενέργειας επιχειρηματικών πράξεων» και την κατάργηση της έννοιας του «επαγγελματία επενδυτή». Yπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, επαγγελματίας επενδυτής θεωρείται αυτός που αθροιστικά: α) πραγματοποίησε κατά μέσο όρο 10 συναλλαγές, συνολικής αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων και β) η αξία χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογουμένου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων. Στην περίπτωση αυτή, ο επενδυτής φορολογείται συνολικά με 26%.

Οι υπογράφοντες την επιστολή επικαλούνται μεταξύ άλλων και μελέτη της Εrnst & Young σύμφωνα με την οποία, η έννοια αυτή δεν απαντά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σημειώνεται δε πως η αναστάτωση που σίγουρα θα προκληθεί στους εγχώριους επενδυτές είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεδομένου ότι λαμβάνεται υπόψη το αντιαναπτυξιακό κριτήριο του αριθμού των πραγματοποιούμενων συναλλαγών και όχι αυτό το πραγματοποιούμενων κερδών. Επίσης ζητείται η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις τίτλων που αποκτώνται από την 1η/1/2014 και μετά με ταυτόχρονη θέσπιση της δυνατότητας προσαρμογής των τιμών κτήσης των μεταβιβαζόμενων τίτλων, ως αποτέλεσμα των εταιρικών πράξεων (split, reverse split, διανομή δωρεάν μετοχών κ.λπ.) που έχουν εκτελεσθεί μέχρι τη μεταβίβασή τους. Ακόμη ζητείται ο πλήρης συμψηφισμός κερδών – ζημιών, πρώτα ανά κατηγορία τίτλων και εν συνεχεία μεταξύ κατηγοριών τίτλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή