Aπαισιοδοξία στη μάχη κατά του έιτζ

Aπαισιοδοξία στη μάχη κατά του έιτζ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε στη Μελβούρνη την Κυριακή το 20ό Παγκόσμιο Συνέδριο για το Εϊτζ με την απότιση φόρου τιμής στους έξι συνέδρους που σκοτώθηκαν κατά την κατάρριψη, όπως όλα δείχνουν, της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία. Ταυτόχρονα επαναδιατυπώθηκε η δέσμευση ότι το έιτζ, μία ασθένεια που έχει προκαλέσει διπλάσιους νεκρούς από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα νικηθεί.

Κατά την εναρκτήριο συνεδρίαση, οι χιλιάδες σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τήρησαν ενός λεπτού σιγή, τιμώντας τους έξι συναδέλφους τους που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία της πτήσης ΜΗ17. Ανάμεσά τους ο Γιοπ Λάνγκε, Ολλανδός ειδικός που βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του πολέμου εναντίον της νόσου. Εκατοντάδες οι σύνεδροι που τοποθέτησαν μικρούς κόκκινους φιόγκους πάνω σε «πλαίσια μνήμης» ή υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων. Σήμερα το βράδυ επρόκειτο να λάβει χώρα αγρυπνία υπό το φως των κεριών στην Φεντεράσιον Σκουέρ της Μελβούρνης.

Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται ανά διετία, πρόκειται να συμμετάσχουν δώδεκα χιλιάδες σύνεδροι.

Μπορεί να κρυφτεί

Τα νέα, όμως, του πολέμου εναντίον του έιτζ δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Πρόσφατη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή υποδεικνύει ότι η εκδοχή της νόσου που πλήττει τις μαϊμούδες μπορεί να κρυφτεί από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά της νόσου. Αν το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η θεραπευτική αγωγή πρέπει να ξεκινήσει «εξαιρετικά νωρίς» αμέσως μετά την έκθεση του αρρώστου στον ιό που προκαλεί έιτζ αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στον περιοδικό Nature. Οπως υπογραμμίζει ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο δρ Νταν Μπαρούχ του Ιατρικού Κέντρου Μπεθ Ισραέλ, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για τους πιθήκους ενδεχομένως να εξηγούν γιατί επανεμφανίστηκε ο ιός στο μωρό από τον Μισισιπή παρά την άμεση χορήγηση θεραπευτικής αγωγής.

Πιο ενθαρρυντικά είναι τα νέα που ακούστηκαν στο συνέδριο της Μελβούρνης καθώς πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι η περιτομή θα μπορούσε να είναι μία πετυχημένη μέθοδος προφύλαξης από τον ιό του έιτζ. Για την τελευταία μελέτη του πανεπιστημίου του Σικάγου, παρακολουθήθηκαν τρεις χιλιάδες άνδρες στην επαρχία Νιάνζα της Κένυας, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για την αξία της περιτομής ως προστατευτικού μέσου από το έιτζ αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να έχουν ασφαλείς σεξουαλικές επαφές. Οι μισοί αποφάσισαν να υποβληθούν σε περιτομή. Τα δύο χρόνια που διήρκεσε η μελέτη αυξήθηκε η σεξουαλική δραστηριότητα, ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών από 18 έως 24 ετών.

Ομως ταυτόχρονα μειώθηκε το επισφαλές σεξ και αυξήθηκε η χρήση προφυλακτικών. Οι άνδρες που είχαν υποβληθεί σε περιτομή πίστευαν ότι είχαν αποτελεσματική προφύλαξη. Το 30% θεωρούσε ότι ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου πριν από την εγχείρηση και μόλις το 14 % μετά την επέμβαση.

Μεταξύ αυτών που δεν υποβλήθηκαν σε επέμβαση το 24 % θεωρούσε ότι είναι υψηλού κινδύνου στην αρχή της έρευνας και το 21% στο τέλος της. Ωστόσο η διαφορά στην αξιολόγηση του κινδύνου δεν οδήγησε και σε διαφορά στη σεξουαλική συμπεριφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή