Νέα μείωση στις τιμές υλικών οικοδομής

Νέα μείωση στις τιμές υλικών οικοδομής

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η πτώση των τιμών των υλικών κατασκευής και συνολικά του κόστους κατασκευής κατοικιών, απόρροια της έλλειψης ζήτησης που καταγράφεται στον κλάδο της οικοδομής. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), κατά τον φετινό Ιούνιο, οι τιμές των υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών κατέγραψαν κάμψη της τάξεως του 3% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Πτώση κατά 0,3% σημειώθηκε και σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, δηλαδή κατά το διάστημα Ιουλίου 2013 – Ιουνίου 2014, οι τιμές των υλικών υποχώρησαν συνολικά κατά 2,3%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Πτωτικά κινήθηκε και ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κόστους Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς υποχώρησε κατά 3,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Εναντι του φετινού πρώτου τριμήνου, η πτώση ήταν της τάξεως του 0,5%. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2013 – Ιουνίου 2014 κατέγραψε μείωση κατά 2,4%, σε σχέση με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2012 – Ιουνίου 2013. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει το συνολικό κόστος που έχει η ανέγερση μιας τυπικής πολυκατοικίας για έναν κατασκευαστή, υπολογίζοντας τόσο τις τιμές των υλικών όσο και την αμοιβή εργασίας που καταβάλλει. Πάντως, όπως προκύπτει από αναφορές κατασκευαστών, η επάνοδός τους στην αγορά δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, δεδομένου ότι το φορολογικό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί στην αγορά είναι λίαν αποθαρρυντικό για μια τέτοια κίνηση από την πλευρά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή